Новите правила за регистрация по ДДС, влезли в сила от началото на тази година, ще принудят поне 15% от най-дребните търговци в Русе да спрат работа, прогнозираха за „Утро“ хора от бранша. Според тях, това е поредният удар срещу малкия бизнес, направен само за да се пълни с повече приходи бюджетът на държавата. И в изгода на големите търговци, чиято конкуренция по този начин ще намалее. 
Данните на НАП-Русе показват, че на 31.12.2018 г. регистрираните по ДДС фирми в областта са 7900. В края на миналата година броят им вече е 8630. Само за декември и дните до 7 януари 2020 г., когато изтече крайният срок, в списъка са добавени още 67 фирми. Това означава, че поне тази година данък добавена стойност ще плащат със 730 търговеца повече.
Разликата между регистрирана и нерегистрирана по ДДС фирма е в размер на 16,67% от приходите, което си е доста сериозен процент. Един нерегистриран търговец получава 100 лева приходи от всяка продажба за 100 лева, докато колегата му с регистрация по ДДС ще получи 83,33 лева, а 20% от тази сума - 16,67 лева, ще му удържат за ДДС. Или ако е направил 60 хил. лева оборот през годината, ще получи само 50 хил, а останалите 10 хил. ще отидат в НАП за ДДС.
Затова досега много заведения и магазини не плащаха данъка като използваха проста схема - щом оборотът им доближи границата от 50 хил. лв. дейността се прехвърля на друга фирма на същия собственик. А същевременно персоналът, касовите апарати, оборудването в ресторанта и стоката в магазина остават същите.
С промените в закона обаче използването на тази схема вече не е възможно. При последователното извършване на еднородна дейност в един и същи търговски обект от две или повече фирми, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяка следваща фирма се включва оборотът, реализиран в обекта от предишната фирма.
Затварянето на тази вратичка за избягване на налога е правилно, тъй като прехвърлянето на оборота на нова фирма си е некоректна практика. Също толкова некоректно обаче е упорството на държавата да остави прага за регистрация по ДДС на 50 000 лева, колкото беше прието по времето на Иван Костов. Оттогава цени, заплати и обороти на фирмите се покачиха 4-5 пъти. Но въпреки неколкократните обещания на управляващите, че прагът ще се вдигне на 200 хил. лева, той си остава на нивото отпреди 20 години. Най-вече заради съпротивата на всички финансови министри в този период, които не желаят приходите от ДДС в бюджета да намалеят, казват търговци.
Хора от бранша споделиха, че виждат в промените специално отношение към зимния туризъм. В новите тестове на закона е посочено, че ако при прехвърляне на дейността в търговски обект от една фирма на друга работата е спряла за повече от един месец, няма да се счита, че се извършва последователна еднородна дейност и оборотът на двете дружества няма да се събира. Така един обект в примерно Банско може да работи с различна фирма в началото и в края на всяка година, като през лятото, когато зимен туризъм няма, спира работа за по един месец.