БАФТА обяви годишните си номинации. За тях съобщава АФП. Мрачната драма „Жокер“ с участието на носителя на „Златен глобус“ Хоакин Финикс, води в номинациите.

Предисторията на злодея от поредицата „Батман“ се оказа с 11 номинации за наградите на британските кино и телевизионни постижения, включително за най-добър филм.

Той е с крачка пред гангстерския епос на Мартин Скорсезе „Ирландецът“ и „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, и двата с по 10 номинации.

Историята на Сам Мендес „1917“ за двама британски войници, спечелила заветната награда „Златен глобус“ за най-добра драма, получи 9 номинации, включително в категорията за най-добър филм.

Миналогодишната статуетка със златна маска беше грабната от черно-бялата продукция на Нетфликс “Рома”, която спечели три „Оскара“, но се размина с наградата за най-добър филм.

Тази година БАФТА включва сред номинираните си актьори всички фаворити за „Оскар“, като звездата от „Имало едно време“ Леонардо ди Каприо и Рене Зелуегър, която претворява американската певица и актриса Джуди Гарланд в романтичната драма „Джуди“.

Пълният списък с номинации за водещи актьори е: Ди Каприо, Адам Драйвър, Тарън Еджертън, Финикс и Джонатан Прайс.

Джеси Бъкли (“Дива роза”), Скарлет Йохансон (“Брачна история”), Сирша Ронан (“Малки жени”), Чарлийз Терон (“Бомба със закъснител”) и Зелуегър са номинираните за водеща актриса.

Най-добрите кандидати за режисьор на годината са Сам Мендес за „1917“, Скорсезе за „Ирландецът“, Тод Филипс за „Жокер“, Тарантино и южнокореецът Бонг Джуун-хоу за „Паразит“.

Шестте номинирани за най-добър филм са “1917”, “Изкушение”, “За Сама”, “Рокетмен”, “Съжалявам, че ви изпуснах” и “Двамата папи”.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 2 февруари.