През третото тримесечие на 2019 година цените на жилищата в Русе отчитат годишен ръст с 4.8%, показват данните на националната статистика. Новото строителство поскъпва с 3.4%, а старото - с 5 на сто. Спрямо предходното тримесечие обаче апартаментите поевтиняват съответно с 0.8% и 1.2%.
Темпът за поскъпване на жилищата достигна 16% годишно в края на 2017 г., но оттогава върви надолу. Данните на статистиката потвърждават впечатленията на русенски брокери на недвижими имоти, според които търсенето на нови апартаменти остава слабо, а купувачите са в привилегирована позиция да изискват по-ниски цени. В ситуация на спад на населението и продължаващо строителство на нови жилища, е трудно да се очаква, че в някакъв скорошен момент търсенето ще надвиши предлагането.
Въпреки всичко това на годишна база жилищата продължават да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по ипотечни кредити, които вече масово са под 4%. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на септември 2019 г. достига 1178 лева (602 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, от края на 2014 г. жилищата в Русе са поскъпнали с почти една трета - с 31.54%. Повишението идва повече от старото строителство - 33.13%. Новите жилища вдигат цената си само с 20.33 на сто. Повечето от тях, най-вече тези в централната част на града, остават на цени със 150-200 евро по-високи. Новото строителство в по-крайните квартали вече се предлага на нива около 600 евро, колкото е средната цена за Русе.