Ударът е направен в криптовалута

Френски предприемач, един от основателите на стартираща компания за цифрови технологии, открадна над един милион евро от нея като отмъщение за уволнението си, предават вестник "Le Parisien" и БГНЕС.

Компанията е създадена в Париж през 2013 г., развива успешна дейност и увеличава финансовото си състояние. Постепенно в нейното ръководство обаче възниква ожесточен конфликт заради различни гледни точки за това накъде трябва да се развива фирмата. Непрекъснатите спорове довеждат до уволнение на един от нейните създатели - специалист по електроника и дигитални технологии. Впоследствие безработният мъж напуска страната в опит да търси препитанието си в чужбина.

В отмъщение за уволнението си, мъжът успява да открадне 182 биткойна от компанията, стойността на които надвишава 1,1 млн. евро. Това е третата по големина кражба на криптовалута в историята на съвременна Франция. Незаконна операция е извършена напълно професионално в периода от декември 2018 г. до януари 2019 г.

Уволненият служител е теглил сумата по електронен път на няколко пъти, като е внимавал да тегли сума под определен минимум, за да не се задейства защита, която алармира за злоупотреби.

Ощетените работодатели са внесли жалба в Службата за борба с киберпрестъпността на прокуратурата в Париж. За няколко месеца разследващите разбират кой е крадецът и 37-годишният бивш служител е арестуван на 22 декември. Той е обвинен в няколко престъпления, предстои съдебен процес.