В зимния период замърсяването на въздуха е основно от фини прахови частици, отчитат от екоинспекцията в Русе. Но тенденциите според тях са положителни.
„От началото на отоплителния сезон данните са такива – през ноември няма нито едно превишение на показател ФПЧ /фини прахови частици/, през декември до настоящия момент имаме няколко дни с превишения на показател ФПЧ. За цялата година при норма 35 дена допустими с превишения, до момента са 39 дните, в които са превишени стойностите на показател ФПЧ 10 мкгр на куб. метър. За успокоение на гражданите мога да кажа, че тази година броят на дни с превишение ще бъде по-малко от миналата година, като миналата година са от порядъка на 60 и няколко дена. Тази година мисля, че няма да превишат повече от 50“, коментира директорът на РИОСВ-Русе инж.Любомир Атанасов.
Според лекарите обаче мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето.
„Той ще влияе най-вече върху заболеваемостта от белодробни болести, включително и рак на белия дроб, защото някой ще се разболее от рак на белия дроб, но друг ще се разболее от ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест, ще има алергични реакции като астма“, обяснява управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.
Медиците прогнозират, че днешните замърсявания на въздуха ще доведат до бум на белодробните заболявания в следващите десетина години.