Започваме мащабна екологична кампания, каза вчера за „Утро“ кметът на Русе Пенчо Милков. Необходима е цялостна информация - както за реалното състояние на въздуха и за това колко и какви вредности има в него, така и за производствените източници на замърсяванията, но също и за битовите замърсители, обясни Милков.                             
До този момент той е провел срещи с представители на местната екоинспекция, с експерти в Министерството на околната среда и водите, със специалисти от Българската академия на науките. Запознал се е с това, което става в големи предприятия като „Монтюпе“, но също и с вероятността въздухът да се замърсява и от други, по-малки фирми, каквито са мебелните. 
Преди дни се облякох спортно и отидох в „Топлофикация“, три часа оглеждах ТЕЦ-а, не остана дупка, в която да не съм се заврял, разгледах всичко, стигнах до комините, а след това извиках Ковачки и в моя кабинет проведохме сериозен разговор, продължи Пенчо Милков. Искам и ще настоявам в големите предприятия да има дни на отворените врати, но истински дни, в които всеки обикновен русенец ще може да надникне където му се иска и да получи истинска, достоверна информация, добави кметът. И припомни: „През 1990 година е била направена пълна инвентаризация на всички производства в Русе. Вече е крайно време отново да се направи такъв преглед, за да се знае кой какво произвежда в Русе, какво отделя, как го пречиства. И всичката тази информация да бъде публична и достъпна“.
Публична и достъпна ще бъде работата и на Временната комисия за атмосферния въздух в Русе, за учредяването на която кметът е внесъл официално предложение до общинския съвет. Съставът на комисията ще бъде определен и гласуван от ОбС, аз съм направил своите предложения, каза Милков. 
Той обаче повдигна друг важен въпрос. Необходима е по-голяма информираност на хората, за да знаят, че има обективни дадености - като например това, че в дни с повишена влажност праховите частици се усещат по-изразено, макар и тяхното съдържание да е в норма. Понякога незнанието се превръща в удобна почва, в която някои хора посяват паника и нагнетяват негативизъм, а това не работи за реална промяна на картината, убеден е Милков. Ще разширим още повече информацията, която русенци ще получават, като заедно с това ще представяме и данни за състоянието на въздуха и в други големи градове като Пловдив, Стара Загора и другаде, поясни кметът.  
И добави още един съществен момент в предстоящата работа. Шестимата общински екоексперти заедно със служители на звеното КОРС ще обикалят града, особено кварталите с ниско застрояване, и ще правят проверки какво се гори в домашните печки. Като стане малко по-студено, в много от къщите обитателите веднага превръщат в битово гориво ПДЧ плоскости, стари дрехи, гуми, а това замърсява изключително много въздуха, припомни Милков. Според него хората дори не си дават сметка колко вредно е изгарянето на тези отпадъци, а това невежество трови целия град. Еколозите и корсаджиите ще проверяват стари автомобили, които често  се оставят по половин час и повече пред блоковете със запалени двигатели - това също е убийствен замърсител. Ще се правят проверки, ще се отправят предупреждения и след това ще се налагат глоби, бе категоричен Милков.