Началникът на „Български документи за самоличност“ към Областната дирекция на МВР Анета Бежанова работи от 20 години в сектора. Заемала е длъжностите системен оператор и технолог администратор, а от последните пет години е началник на паспортната служба.

- Г-жо Бежанова, вече е известно, че 75 917 души в областта трябва да сменят документите си за самоличност, шофьорските си книжки и международните си паспорти през идващата 2020 година. Какви мерки сте предвидили, за да не се получат големи струпвания пред гишетата, особено през летните месеци, когато се очакват над 4000 граждани месечно да се редят на опашки?
- Още преди две седмици сме изпратили писма до държавните институции за организиран прием на колективите им за смяна на документите им за самоличност в почивните дни събота и неделя. След това ще уведомим и други производствени фирми, чийто колективи са големи и работниците и служителите им не могат да отсъстват от работа. 
В тази връзка искам да уточня, че през 2000 година, когато за първи път стана смяната на документите за самоличност, наши екипи посещаваха фирмите в офисите им й им вземаха данните за новите лични карти. От 2010 година обаче това не може да стане заради биометричните данни и биометричната станция, в която правим снимките. Затова организираме приеми на колективите в съботните и неделните дни. 
За целта сме направили графици и сме ги спуснали на желаещите
които искат да се възползват от тази комплексна услуга за смяна на лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти, защото така хората им няма да ползват отпуски за подаване на заявленията им. Все пак говорим за 35 695 лични карти, 14 819 паспорта и 25 403 свидетелства за управления на моторни превозни средства. Освен това има 1269 лични карти, които са изтекли през тази година, но собствениците им вероятно работят в чужбина и ще дойдат сега при нас да си подадат заявления. 
- Къде се подават документите за подмяна на шофьорските книжки?
- На този етап в КАТ и във всички районни управления-Бяла, Сливо поле, Две могили и Ветово.
- Може ли да се подават документи за смяна на книжките в Областната дирекция на МВР?
- Имаме такава готовност при стартиране на кампанията, но все още не са уточнени всички подробности. 
При организирания прием на фирми и институции обаче ще приемаме и документи за подмяна на шофьорски книжки
Така че засега в дирекцията ще се приемат индивидуално документи за лични карти и международни паспорти, а книжките ще се сменят в сектор „Пътна полиция“.
- Възможно ли е заявленията за смяна на документи за самоличност да се подадат преди да е изтекъл срокът за валидност на старите карти, паспорти и книжки?
- Да, но новите документи ще важат от датата на издаването им-тоест, ако старите документи за самоличност изтичат през март, а вие си подадете заявленията през февруари и те станат готови през този месец, новите ви документи ще важат от тогава.
- Кога се очаква най-големият наплив на желаещи да си сменят документите?
- Предишната подмяна на карти и книжки стартира на 29 март 2010 година, но с много проблеми и реално през май влязохме в ритъм. Затова 
от май до декември се очакват най-много хора да дойдат за подаване на заявленията
- Какво е работното време на звената за смяна на документите за самоличност?
- При нас заявления ще се приемат от 8.30 до 17.30 часа без прекъсване, защото работят четири гишета. В районните управления в региона, където ще работи само по една служителка, работното време е от 8.30 до 12 часа и от 13 до 17.30 часа, без събота и неделя.
- Може ли жител на нашата област да си подаде заявлението в друг регион?
- Не, но 
русенец може да подаде документи в Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили, ако работи там
Същото важи и жители на тези населени места, които работят в Русе и искат да си подадат заявленията при нас.
- Очаквате ли трусове при производството на новите документи?
- Технологията на изработването на новите документи за самоличност ни е напълно ясна, но все пак се работи с техника, която може да излезе от строя. Колегите, които я поддържат обаче, реагират много бързо и отстраняват авариите, така че 
не очаквам трусове при производството на документите за самоличност
- Могат ли да се използват снимките, направени през 2010 година?
- Според изискванията на Закона за документите за самоличност снимките трябва да бъдат направени през последните 59 месеца или преди близо пет години. Ако това не е така, ще бъдат направени нови снимки в биометричната ни станция към сектора.
- Накрая посочете как протича самото подаване на заявленията.
- Клиентите се обслужват на едно гише, където се заплаща и таксата чрез карта на ПОС терминалите ни, след това се прави снимка и се подава заявлението. При липса на банкова карта таксата се плаща предварително  в банка. 
Целият цикъл протича за 10 минути
защото заявлението е много лесно за попълване, вече не се попълвят данни на родители.
- За колко време се изработват новите документи за самоличност?
- Ако поръчката е експресна, новите документи стават за 8 часа на цена за клиенти от 18 до 58 години-90 лева, а за по-възрастните - 55 лева. Бързата поръчка се изработва за три работни дни на цени съответно 36 и 22 лева. Обикновената поръчка е в срок до 1 месец с цени 18 и 11 лева.