"Феновете имат своето място като равноправни участници в организацията на футболни срещи. Въвличането им във все повече аспекти от футбола и организацията около първенствата и мачовете в тях не е мотив на фантастична или погрешна теория. Това е работеща схема, която дава резултат в много държави. У нас също донякъде, но естествено има още много над какво да работим в това отношение“.

Това заяви служителят за връзка с привърженици на ФК „Дунав“ Андрей Кючуков, който се включи в международния проект „LIAISE+” (Liaison-based Integrated Approach to Improving Supporter Engagement – Интегриран подход, за подобряване на ангажираността на привържениците) за България.

Инициативата е финансирана от Европейската комисия и УЕФА. Страната ни участва чрез Българския футболен съюз, който беше поканен за участие заедно с Футболната лига на Швеция, на Франция и на Чехия, с Футболните асоциации на Ирландия, на Полша и Португалия. Идеята е да се окуражат футболните власти и всички замесени в организацията на футболни срещи да признаят смисъла и значението от засиления диалог и комуникация с феновете, както и ролята на служителите за връзка с привърженици в този процес.

Проектът включваше не просто обучения и семинари, а и практическа част с обмяна на опит при организация на футболни срещи в различните държави-участници.

В Стокхолм, например, стана ясно, че ако делегатът на дадена футболна среща прецени, че домакинът е направил всичко необходимо, за да не бъде внесена пиротехника на стадиона, но въпреки това такава се използва, то клубът може да не бъде глобен. Това обаче не означава, че феновете, които са използвали забранените средства ще се разминат без санкции – при установяването им, те получават съответните наказания, предвидени в местното законодателство. В Швеция освен това, има срещи на всички лица, отговарящи за организацията на футболната среща, освен преди и след нейния край, за да се анализира свършеното в това това отношение.

В Полша пък за определяне на даден мач като рисков се иска мнение от служителите за връзка с привърженици и тези по сигурността, а решението затова се взема от полицията от града-домакин около 2 седмици преди дадената футболна среща. Формално пък кметът трябва да разреши масовото мероприятие.

В Португалия в началото на сезона се прави среща между служителя за връзка с привърженици, ръководството на клуба и лидерите на регистрираните фен-клубове. Договарят как ще ги подпомага клубът и какви ангажименти поемат феновете. В случай, че феновете обещаят, но не изпълнят обещанието си за добро поведение, клубът им намалява парите за билети и транспорт. Там на мачовете присъства и полиция, но дискретно, без да се „набива на очи“ и се намесва само в краен случай.

Бе обърнато внимание на това, че в България инфраструктурата все още ненавсякъде е на необходимото ниво, което предполага добри и равни условия на всички присъстващи, като създава и проблеми в организацията на футболните среши. Въпреки че ролята на служителя за връзка с привърженици не е на това професионално ниво като в Германия, Швейцария, Швеция и др., а в повечето клубове у нас е на доброволни начала, все пак има в България има и добри примери за работа с феновете.

Резултатите бяха обобщени на семинар в Париж, където бе отчетено, че има необходимост от професионализиране на служители за връзка с привърженици за подобряване взаимодействието между клубове, привърженици, футболни и публични власти, което да доведе и да намаляване на безредиците, предизвикани от фенове.

На заключителна среща по проекта в Дома на футбола на БФС присъстваха служителите за връзка с привърженици на „Берое” Стара Загора, „Етър” Велико Търново, „Дунав” Русе и „Славия” София непосредствено участвали в работата по LIAISE, както и представители на Националния център по сигурност на спортни мероприятия в МВР, както и експертът по сигурността на БФС.

Срещата беше открита от първия вице-президент на БФС Емил Костадинов. Той приветства присъстващите и сподели колко е важна за футболните власти в България работата с феновете и подкрепата за тях. Лукас Анастасиадис, представляващ мениджмънта на LIAISE говори за същността на проекта, а Димитър Христов, мениджър за България сподели положителния опит, придобит при работни посещения в Чехия, Полша и Португалия. Той обясни, че е изготвен План за действие, който ще бъде обсъден от ръководството на БФС и при необходимост ще бъдат нанесени корекции. Беше споделено още, че Конвенцията за Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития, подписана в Сен-Дени на 3.VII.2016 г. е ратифицирана на 10.12.2019 г., и влиза в сила от 01 април 2020 г.

Обобщено бе, че феновете имат своето място като равноправни участници в организацията на футболни срещи.

За целта ще се заложи на развитие на концепцията за връзка с привържениците в България, както и на доверието и сътрудничеството между всички участници в организацията на футболната среща. Следва да се създадат и условия за безопасност и сигурност за ефективна работа на служителите за връзка с привърженците чрез обясняване на ръководствата на клубовете значението и необходимостта от тяхната роля. Предстои и проучване на възможността за внасяне на някои от установените и работещи в други държави практики.