Кои са най-интересните и най-странните коледни традиции по света?

Фестивалът на гигантските фенери във Филипините

Във Филипините покрай Коледа празнуват Фестивала на гигантските фенери (Ligligan Parul Sampernandu). Празненството се провежда всяка година в съботата преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо – “Коледната столица на Филипините”, пише "Труд". Фестивалът привлича туристи, заради празника, от цялата страна и от целия свят. Цели единадесет села участват във фестивала и конкуренцията е ожесточена, тъй като всеки се опитва да направи най-сложния и атрактивен фенер. Те се правят от японска хартия за оригами, и от един метър височина, през 2019 г. фенерите са нараснали до около шест метра. Те са осветени от електрически крушки, които блестят в калейдоскоп от шарки в различни цветове.

Тринадесет метрова коза в Швеция

От 1966 г. в центъра на шведското градче Йевле всяка година строят 13-метрова коза от слама. Шведите свързват козата с плодородието, а други я смятат за символа на дявола. Независимо с какво я свързват, тази шведска коледна традиция неволно е довела до друга “традиция” – хората се опитват да изгорят огромната статуя всяка година. От 1966 г. козелът е успешно изгорен до основи цели 29 пъти.

Крампус оживява в Австрия

Описват го като полу-козел, полу-демон и казват, че е рогатият спътник на Дядо Коледа или на Свети Никола, който се ражда в скандинавските легенди за Коледа. Крампус броди по улиците на града, плашейки децата. В австрийската традиция Крампус е представен като злодей, който улавя най-веселите деца и ги прибира в чувала си. Този митичен герой много наподобява на кукерите ни, тъй като по традиция през първата седмица на декември младежите се обличат като Крампус – с маска на демон, увиснали по тялото вериги и камбани и обикалят улиците.

Нощта на репичките в Мексико

Нощта на репичките се организира на 23 декември в Оаксака, Мексико. Фестивалът е един от най-странните в света, тъй като никой не би се сетил да дялка репички. Тиква, дърво, пъпеш – да, но репички!? Местните дълбаят сложни форми, понякога образувайки малки хора или украсявайки дърворезбата с други зеленчуци за продажба. Празничната репичка е хит сред местните и се използва за украса на коледната трапеза. Фигурите традиционно са свързани с раждането на Христос и показват сцени от историята.

Ден на малките свещи в Колумбия

Денят на малките свещи (Dia de las Velitas) бележи началото на коледния сезон в Колумбия. В чест на Богородица и непорочното є зачатие хората поставят свещи и хартиени фенери по прозорците, балконите и предните си дворове. Традицията е свързана и с вярването, че огънят и светлината на свещите ги защитават от пантери и пуми. Всеки от кварталите в градчето се състезава за създаване на най-зрелищната подредба на светлините и всяка година фестивалът привлича много посетители.

Летяща обувка за женитба в Чехия

Чували сме за какви ли не странни поверия и суеверия, но тази коледна традиция в Чехия ни изненада много. Неомъжените жени в Чехия в навечерието на Коледа хвърлят своя обувка през прага на входната врата на дома си. Ако обувката падне така, че да сочи входната врата с върха си, то жената ще се омъжи през следващата година. Ако не – ще хвърля отново обувка на другата Коледа.

Паяжини върху коледната елха

В Украйна, вместо да купуват лъскави топки за елхата, цветни гирлянди и лампички, украсяват дървото с малки орнаменти във формата на паяжини и паяци. Легендата за коледния паяк е източноевропейска. В нея се разказва за коледния паяк, който украсил елхата на бедно семейство за Коледа с паяжини, които станали и основният символ за Коледа в някои страни в Източна Европа.