Реакцията на германския канцлер Ангела Меркел против налагането на санкции от Вашингтон срещу газопровода “Северен поток-2” е “ясно обявяване на война” на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише германският таблоид “Билд”.

Миналата сряда Меркел заяви, че Берлин е против екстериториалните санкции от страна на САЩ и възнамерява “решително да обсъди” въпроса за мерките на Вашингтон срещу “Северен поток-2”.

Германският канцлер, пише „Билд“, реагира на решението на Конгреса на САЩ да наложи санкции с „ясни думи“. Според изданието, това е „ясно обявяване на война“ на Тръмп. “Меркел няма да търпи това, че САЩ продължават да подкопават проекта за газопровода, който се радва на нейната подкрепа”, се казва в статията.

В същото време авторът на материала изразява увереност, че изграждането на тръбопровода вече не може да бъде спряно и скоро ще бъде завършено.

Сенатът на САЩ гласува във вторник бюджет за отбрана на стойност 738 милиарда долара, който включва средства за „противодействие на Русия“ в различни области, санкции срещу „Северен поток-2“ и военна помощ за Украйна. Сега документът трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, който вече заяви, че е готов незабавно да го направи.