Бивш полски модел заведе ново дело за сексуално посегателство срещу бившия кино магнат Харви Уайнстийн, пише вестник Гардиън.

Кая Сокола обвинява милионерът, че я нападнал когато била 16-годишна, начинаеща актриса.

Досега полякинята беше известна като “Джейн Доу”, както се наричат жени, чиято истинска самоличност не е известна. Тя беше част от колективен иск срещу Харви Уайнстийн, заведен от група жени.

Но новината, че бившото киностудио на Уайнстийн е постигнало споразумение с прокурорите и на тъжителките по делото ще бъдат платени общо 25 милиона долара, накарала Кая Сокола да заведе собствено дело.

“Не мога да приема така нареченото “глобално споразумение” като честно или справедливо. Извършителите на престъпленията не понасят отговорност, компенсациите са недостатъчни, а хора, които са направили Уайнстийн такъв, ще получат милиони.”, каза полякинята.

По тази причина Кая Сокола излезе от анонимност.

“Завеждам мое дело от собствено име, по закона на щата Ню Йорк за децата-жертви.”, каза Сокола.

Полякинята твърди, че когато през 2002-ра е била на 16 години и в началото на кариерата си като актриса, Харви Уайнстийн я нападнал.

Милионерът я поканил на обяд, за да обсъдят кариерата й. Вместо това я завел в апартамента си и с викове и заплахи настоял да си свали дрехите.

“Той агресивно поиска секс и ме накара да го държа за члена, докато стискаше гърдите ми.”, казва Сокола.

“Много отдавна се спрях от манекенството, а актриса така и не станах, след като бях принудена от него да се откажа от мечтата си. Научих, че някои рани никога не зарастват”, казва полякинята.

Харви Уайнстийн беше обвинен в изнасилване, сексуално посегателство и сексуален тормоз от десетки жени. Той отрича обвиненията. Първото дело срещу него ще е в щатски съд в Ню Йорк на 6 януари.

Обвиненията срещу кино магната, който години ръководеше една от най-мощните филмови компании в Холивуд, дадоха световна известност на #MeToo, което се бори срещу сексуалните посегателства срещу жени.