Първият министър на Шотландия Никола Стърджън очерта плановете за нов референдум за независимост, като аргументира, че сега има ясен “конституционен и демократичен случай” за ново гласуване.
Нейната Шотландска национална партия спечели смазващо мнозинство на изборите в Обединеното кралство миналата седмица, като си осигури 47 от 59 места.

Този резултат и мнозинствата на ШНП на предишни общи избори през 2015 и 2017 г. направиха случая с поредния референдум „неоспорим“, каза тя на пресконференция в Единбург.
Консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха мажоритарно мнозинство в цялата страна, но загубиха повече от половината от местата си в Шотландия след кампания срещу нов вот за независимост.
“Шотландия даде да се разбере много ясно миналата седмица, че не иска правителство на торите, ръководено от Борис Джонсън, да ни изведе от Европейския съюз”, каза Стърджън пред репортери.
„Това е бъдещето, пред което сме изправени, ако нямаме възможност да обмислим алтернативата на независимостта“.
Шотландците гласуваха против независимостта с 55 процента през 2014 г. в това, което беше описано като гласуване „веднъж в поколение“, за да се определи бъдещето на страната.
Привържениците на независимостта заявиха, че няма да търсят друго гласуване, освен ако няма „съществена промяна в обстоятелствата“ в отношенията на Шотландия с останалата част от Обединеното кралство.
Но тъй като Джонсън е готов да изведе Великобритания от ЕС до края на следващия месец, националистите твърдят, че Брекзит е тази промяна, тъй като шотландците гласуваха с мнозинство да останат в блока през 2016 г.
Бъдещето, което шотландците избраха преди три години, „просто вече не е достъпно за тях“, каза Стърджън. “Това не е съюз, достоен за името и не е между равни”, добави тя.
Тя призова британското правителство в Лондон да прехвърли правомощия, позволяващи на делегираната администрация в Единбург да проведе така наречения “indyref2” (втори референдум за независимост – бел. ред.).
Стърджън по-рано заяви, че ще поиска от британското правителство формално разрешение за провеждане на още един референдум преди края на тази година.
Освен това тя посочи, че иска този референдум да се проведе през 2020 година.