Държавата продължава преговорите с 5 компании за строителството на АЕЦ “Белене“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която представи в парламента кратката листа на кандидатите.

В конкурса бяха подадени 13 заявления: 7 от тях са с искане за участие като стратегически инвеститори, 4 – са с искане за миноритарен дял в проектната компания, 2 се ангажират да доставят оборудване и ще осигурят неговото финансиране.

„В рамките на вчерашния ден беше финализиран доклада от работата на комисията и в кратката листа на компаниите, с които бихме искали да водим преговори, са включени 5 компании. Това са „Росатом“, Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, „Фраматом“ и „Дженерал Електрик. Последните две са включени в кратката листа и с тези компании ние ще водим преговори, защото те имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите”, уточни министърът.

Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта, обясни Петкова.

Министърът напомни за интереса на Република Северна Македония и участието в проекта с изкупуване на енергия. “Това на практика дава възможност ние да реализираме концепцията за изграждане на този проект като регионален. Знаете, че това беше и основната цел на премиера Борисов – да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на Балканите“, подчерта Петкова.

Очакванията й са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

Министърът напомни, че България е твърда в позицията си и ще участва с блокираща квота, т.е. от началото до края на строежа ще участваме с опция да взимаме решения. Тепърва ще се уточнява с какъв дял ще участваме, всичко е въпрос на преговори, намекна министър Петкова. За момента става дума за участие в диапазона от 30-34%.

 

Сагата АЕЦ „Белене“

Проектът АЕЦ “Белене” започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира неговото изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската “Атомстройекспорт”, дъщерна компания на държавната корпорация “Росатом”. Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.
През лятото на 2009 г. проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през есента на същата година. През март 2012 г. строителството на втората атомна централа беше замразено. В началото на септември същата година “Атомстройекспорт” заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта “Белене”. Впоследствие сумата беше увеличена.
На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.
На 16 септември същата година България пое ангажимента да плати на Русия 400 милиона евро за АЕЦ „Белене”. Това стана ясно след провелата се среща на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
На 28 септември 2016 г. народните представители окончателно одобриха Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК в размер на 1 млрд. и 270 млн. лв. Тези пари бяха използвани за погасяване на задълженията на компанията към руската страна.
Същия ден бе публикувана и позицията на адвокатите от “White and Case”. От нея стана ясно, че евентуално обжалване на арбитражното решение по делото би имало малък шанс за успех и в крайна сметка би струвало още пари на страната ни.
След като плати дължимите суми в края на декември 2016 г. България подписа споразумение на 16 януари 2017 г. за реда, по който оборудването за АЕЦ „Белене“ трябва да пристигне на площадката. То беше доставено до края на 2017 г.
Това постави София пред избор: какво да прави с това оборудване и дали да продължи с изграждането на проекта за втора атомна централа. По тази причина бе взето решение БАН да изготви експертен доклад, в който да се разгледат всички сценарии за АЕЦ „Белене“.
Според доклада на учените проектът може да бъде жизнеспособен, защото в региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата. Най-лошият вариант е, ако нищо не се прави по проекта „Белене”, смятат от БАН.