Днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към Гешев и Цацаров, мястото му не е в днешния дебат.

Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратурата, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори. Те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор.

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, чиято цел е да посочат дали са необходими промени в Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

„Ако каузата на Гешев е за обективна, независима и ефективна прокуратура, той би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят именно това. Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървение всички олигарси“, заяви Радев и каза, че консултациите при него не са от безполезно занимание.

Радев коментира, че трябва да се даде възможност на Гешев и Цацаров да работят спокойно и да имат подкрепата на обществото.

„От новия главен прокурор се очаква да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато е и неговата изразена амбиция“, заяви държавният глава.

Той подчерта, че това са трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика, цитирайки думите, изречени от предишния главен прокурор.

Радев посочи, че ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нарасне, защото обществото е все по-чувствително по отношение на корупционни скандали.

Радев се обърна към гостите си с въпроса дали има нужда от промени в конституцията, за да гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура и ако има какви трябва да са те и по какъв начин трябва да се случат.

„Има ли място за промени в нашата конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които и да сложат бариери пред колективната безотговорност, пред ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции“, попита президентът.

Според него промяната е належаща и тя може да стане по два начина – чрез диалог и чуваемост между институциите и гражданското общество и чрез дебат в българския парламент.

„Аз ще предложа по силата на тази конституция нейната промяна. За мен е важно това предложение да има широка обществена основа“, добави още държавният глава и подчерта, че обществото започва да излиза от апатията и да се отърсва от страха, да изразява по-свободно своето мнение и да показва, че има енергия за промяна.