Русенските екопротести срещу хлорните обгазявания, които дадоха началото на гражданското общество в най-новата българска история, вече са част от солидния архив на Европейския парламент. Това е факт отпреди дни, когато четирите останали живи от шестте жени от някогашния „Паркстрой“ - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова, гостуваха в Брюксел по специалната покана на евродепутата Ангел Джамбазки. Групата бе водена от председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев, уточни историчката Веселина Антонова. Тя и журналистката Детелина Каменова занесли в столицата на Европейския съюз и двата направени от тях документални филма, разказващи за екопротестите - „Шест жени“ и „30 години по-късно“. Лентите също остават в европейския архив заедно с видеото, записано на място в Брюксел - в него четирите храбри русенки си припомнят събитията отпреди 32 години. 
Истинското начало на демократичните промени в България става част от европейската памет 12 години след приемането на страната ни в ЕС. Евродепутатите от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков запознали русенци с дейността на Европарламента и с конкретните задачи, по които двамата работят. Пазарджиев и общинският съветник Пламен Цветков участвали в дискусия за съвременните предизвикателства пред полицейските служители и сигурността на гражданите в ЕС. 
За нас, които бяхме за първи път в Брюксел, впечатленията са неизброими и разнообразни, разказа за „Утро“ Веселина Антонова. Тя и четирите организаторки на първите екопротести с интерес разгледали сградата на Европарламента, както и забележителностите на столицата на Белгия. В това изключително много ни помогна едно русенско момиче, което е стажантка в екипа на Джамбазки, разказа Антонова. Толиана Байчева, завършила европеистика в Русенския университет /като студентка на Мими Корнажева, за която си спомня с признателност/, в момента готви докторат в Холандия, но с радост приела да бъде гид на русенската делегация. Заедно с нея се потопихме в старинната атмосфера на брюкселския център с прекрасните сгради, музеи и улици, запазили аромата и на Средните векове, и на сецесиона, продължи историчката. За нея запомнящо се преживяване бил и хотелът, в който групата била настанена в самия център на Брюксел - хотел „Милениум“ е запазил онази неповторима обстановка, която аз свързвам с героите на Агата Кристи и с времето на сецесиона, каза Веселина Антонова.