64 паралелки за прием след завършено основно образование за учебната 2020/2021 г. е утвърдил за Русенска област министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева на среща на директори на професионални гимназии с представители на русенския бизнес и с участието на зам.областния управител Валентин Колев.
Броят паралелки намалява с пет спрямо утвърденото за тази година. Това лято прием се извършваше в 71 паралелки, но 5 от тях - 4 професионални и 1 профилирана - бяха закрити поради недостиг на ученици, каза Георгиева. И припомни, че през юни 2019 г. седми клас завършиха 1660 ученици, докато в момента в 7 клас в Русе и областта учат 1632 деца. Тях ще ги очакват 39 професионални и 25 профилирани класа в гимназиите. 

Началникът на просветата апелира към работодателите да заявят от какви кадри имат нужда, за да могат директорите на средните училища до 15 януари да съобразят с това своите заявки. 
Собственикът на „Грифон М“ Пламен Минчев настоя децата да се подготвят за реалната работа в съвременни условия, като даде пример с бъдещите мебелисти, които трябва да усвояват още в училище 3Д проектиране. 
От други фирми посочиха, че се нуждаят от екскурзоводи, специалисти за туристическия бранш, техници по минна електромеханика и др. 
Възнамеряваме да направим възможното, за да поправим неуместното закриване на училища, подготвящи знакови за русенската икономика специалисти като гимназиите по химия, зърносъхранение, жп транспорт и текстил, каза Росица Георгиева. 
За голямо съжаление, има нагласи, които много трудно ще се променят - когато преди две години влязох в съда, защитавайки професионалното образование, нито един представител на бизнеса не ме подкрепи, напротив, някои идваха при мен да ме молят „да уредим“ техните деца в профилирана гимназия. Така че ако всички заедно не се заловим да преодолеем всички дефицити - и в собственото ни мислене, и в родителските разбирания, и в планирането и предвиждането, и в професионалното ориентиране, не можем да очакваме реална промяна, обобщи Георгиева.