Международният фестивал „Живи статуи“, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“, бе определен за най-доброто туристическо събитие в Община Русе за отиващата си 2019 г. Той получи най-много подкрепа от гласуването в онлайн платформата на община Русе. Церемонията по награждаване на призьорите в седмото издание на годишните награди на община Русе в сферата на туризма през 2019 година се проведе в понеделник вечерта в Доходното здание. Наградите връчи заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост  Златомира Стефанова.
В категорията Обекти за настаняване победителите бяха отличени на база обективен критерий - най-висока декларирана заетост на легловата база за календарната година.
В категорията най-добри апартаменти за гости победител е „Луксозно бизнес студио Вили рент“. За най-добрите стаи за гости бе отличена „Дивона“. Най-добра къща за гости стана „Резиденс Хаус Русе“, а най-добър пансион - „Ритон“. Хостел на годината стана „Ла Мезон“.
Мотел на 2019 е „Ханчето“, а при хотелите с 2, 3 и 4 звезди победители станаха съответно „Брани“, „Сити Хаус“ и „Дунав Плаза“.
Гостите на церемонията по награждаването забавляваха малките танцьори от ФТТ „Найден Киров“ с ръководител Богдан Донев.