Благородна кауза обедини жителите на град Сливо поле в Русенско. Те събраха за броени дни средства за закупуване на акумулаторна количка за свой съгражданин-инвалид. Жестът им бе провокиран от бездействието на институциите, които отказаха да осигурят единственото превозно средство, с което 31-годишният Синай Сюлейманов може да се придвижва.
Синай, когото всичко познават като Светльо, е с диагноза детска церебрална парализа и пожизнен ТЕЛК. Преди 10 години кандидатства пред социалните за акумулаторна количка, с която да се придвижва, тъй като заради увреждане на дясната ръка не може сам да управлява рингова.
„Минахме специализирана ЛКК, количка ни беше отпусната, поддържаха я 10 години. Тя се повреди на осмата, купихме друга втора ръка, която също се амортизира. Изчакахме да мине 10-годишният срок, който е по закон, и кандидатствахме отново абсолютно по същия начин. Въпреки че ЛКК ни одобри, от социалните обжалваха становището и получихме отказ“, разказва майката Маргарита Манолова.
Решението е взето само по документи, без преглед или среща със Светльо, което е огромна изненада за семейството. Още повече, че местната служба за социално подпомагане е издала оценка, че той ползва количка, а от полицията казват, че за тези 10 години няма нито един сигнал, че младият мъж е застрашил своето здраве или това на околните.
„Тези хора, дето работели по документи, го осъждат на затвор. Искам социални грижи, понеже се водят социални грижи, нека да обръщат внимание освен на документите и на личния случай. Защото няма двама човека с увреждания с едни и същи нужди“, казва Маргарита.
Въпреки че е в инвалидна количка и почти не говори, Светльо води активен социален живот. Постоянно е в центъра на Сливо поле с приятели, не пропуска мач на местния футболен отбор. Сега обаче е принуден да стои затворен у дома си.
В Сливо поле всички го познават и обичат. Когато разбират за проблема, решават да му помогнат и само за четири дни събират 6000 лв. Инициатори са две млади жени - Румяна Панчева и Еда Чиликова.
„Светльо е едно прекрасно дете, което наистина се нуждаеше от тази помощ. Всички го познават и знаят какво добро сърце има и просто ако човек не помогне в такъв момент, на такова момче, има ли смисъл за нещо друго да живеем, да се борим, да помагаме. Просто той е сред нас и ние виждаме, че той наистина заслужава. Затова се решихме, цяло Сливо поле, да помогнем с тая доста стряскаща сума, защото не е малка. Не сме очаквали да стане за толкова кратко време. Искам да благодарим на абсолютно всички от Сливо поле , дори и от други държави ни пратиха пари. Благодарение на тях Светльо пак ще е сред нас“, казва Еда Чиликова.
„Лъчезарен, усмихнат, добър и мил. Това мога да кажа за Светльо и затова го искаме да бъде сред нас. Това е човек с добро сърце и затова пък всички хора с големи сърца дариха за него да е около нас. Бързото събиране на тези парички беше наистина от добрината на самите хора - като виждат, че има бездействие от страна на държавни институции, просто всички хора решиха да го направят щастлив“, казва Румяна Панчева.
От дирекция „Социално подпомагане“ в Русе обясниха, че заради уврежданията на Светльо са поискали второ мнение от ТЕЛК, което е било отрицателно. Тъй като майката обжалва решението, окончателно становище по казуса ще има в края на януари. А докато институциите умуват, Светльо вече чака новата си количка, осигурена от хората с големи сърца от Сливо поле.