Алкохолен запой развинтил въображението на тийнейджър, който след като станал от масата, решил заедно със сътрапезника си да отиде на гости на тяхна позната. Докато вървели към дома й в кв.“Родина 3“ обаче, минали покрай паркинг и в замъглената му глава блеснала идеята да открадне някоя от колите.
Случаят е от 16 ноември 2018 година, а предаденият на съд непълнолетен далеч не е нов в престъпните среди. Въпреки че няма навършени 18 години, вече е бил осъждан, хващан е да шофира без книжка и има камара регистрирани противообществени прояви.
Въпросната вечер отново прекрачил закона. Край трите блока „Фридрих Енгелс“ забелязал червен „Фолксваген Голф“, който успял да отключи с негов ключ за автомобил от същата марка. Не успял да го подкара, но знаел как да го запали по втория начин досущ като екшън героите от филмите - издърпал кабелите под волана, допрял правилните жички и стартирал двигателя. С приятеля си се поразходили с колата и паркирали край дома на познатата, на която решили да гостуват, а след няколко часа й разкрили, че всъщност са се снабдили с автомобил.
Призори отново се качили в голфа и този път крайната им точка било жилището на друг техен познат. Взели и него в колата и тръгнали да обикалят улиците. Автомобилът обаче попаднал в полезрението на пътни полицаи, тъй като се движел без включени фарове, а на кръстовището на бул.“Неофит Бозвели“ и ул.“Видин“ въобще не се съобразил със знаците за предимство. Затова тръгнали след колата, включили сирени и светлини, но въпреки очевидните сигнали да спре за проверка, тийнейджърът натиснал решително педала на газта и опитал да се измъкне. Преследването продължило по улиците „Видин“, „Свети Георги“, „Иларион Макариополски“, докато на кръстовището с ул.“Панайот Волов“ опитът за бягство в стил „бързи и яростни“ приключил. Невръстният шофьор не успял да вземе завоя и забил голфа челно в крайпътно дърво. Веднага след това побягнал към ул.“Стефан Стамболов“, полицай го подгонил и му наредил няколко пъти да спре, но той така и не се подчинил. Приятелят му пък хукнал към Гимназията по корабоплаване, а третият пътник застинал на място в колата. Именно той признал на униформените кои са бегълците и дори показал техни снимки на таблета си.
Полицаите веднага потърсили виновния тийнейджър в дома му и когато го открили в мазата, той чинно признал за поредното си прегрешение и разказал за стореното с подробности. Пробата за алкохол показала концентрация от 0.83 промила.
Откраднатият „Фолксваген Голф“ на жена от Дряново, която го била оставила на зет си, се оказал с изключително тежки щети. Според експертни изчисления колата струвала 1232 лева, а пораженията по нея възлизали на 882 лева.
За кражбата на кола, шофиране повторно без книжка и то пиян, тийнейджърът стигна до съд. На първа инстанция районните магистрати отчетоха желанието му да влезе в правия път и да работи честно и почтено, изразеното разкаяние, както и ниското му интелектуално и духовно развитие. Посочено бе обаче и опасното му поведение на пътя, което е застрашило живота и здравето на останалите шофьори и пешеходци, както и обремененото му досие. Затова бе наказан с 1 година и 4 месеца условно и 3 години изпитателен срок, както и обществено порицание, но присъдата може да се обжалва.