В навечерието на Рождественските празници русенецът Хачик Лебикян направи коледен подарък на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Той дари две книги от богатата семейна колекция на неговите родители - Тавит и Веселина Лебикян, подвързани от Иван Калайджиев. Едната книга е втора част на „Парижката (съборна църква) Света Богородица“ от Виктор Юго, издадена в Солун през 1890 г. от К.Г.Самарджиев в Скоропечатницата на С.Муратори. Преводът е на Д.Х. Иванов, а книгата съдържа 72 графични илюстрации.
В другата дарена книга са подвързани три отделни издания. Първото е „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, издадена като номер 27 от Походна войнишка библиотека през 1917 г. в София от Щаба на действащата армия. Второто е „Айвънхоу“ на Уолтър Скот от 1921 г., издадено във Велико Търново. Третата книжка е от поредицата „Художествено слово“ на Библиотека от избрани повести за деца и юноши. Това е „Сибирка (малката укротителка на лъвове)“ на Лидия Чарская, отпечатана през 1925 г. в печатницата на Армейския военно-издателски фонд.
Поводът Хачик Лебикян да направи дарението е, че РБ „Л.Каравелов“ го е номинирала за наградата „Русе“, която той получи тази година в категория „Литература“.