Няма да има ограничения в изписването на терапии за хронично болните пациенти, това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

Председателят Жени Начева съобщи, че е направена отстъпка и текстовете, които предизвикаха недоволство сред лекарите, ще бъдат коригирани.

По този начин ще се запази процедурата по изписване на рецепти по Здравна каса. Така няма да се налага хората да ходят по няколко пъти до личния си лекар.

Българският лекарски съюз решава днес дали да даде мандат на избрани представители да подпишат Националния рамков договор за 2020.

С 4 млрд. и 700 хил. лева ще разполага Националната здравно-осигурителна каса догодина, което е с 400 млн. лева повече от тази година. Предвидени са над 2 млрд. лева за болнична помощ, над 1 млрд. лева за лекарства, 180 000 000 за дентална помощ, предава БНР.

Сред най-важните одобрени промени е увеличението на средствата за извънболнична помощ, което беше искане и на БЛС, с още 12 000 000 лв.

За да се стигне до повишаване на заплатите, от БЛС предлагат средно с 18 на сто да се повишат цените на клиничните пътеки, които са били досега най-недофинансирани.

Така могат да се повишат цените на около 220 пътеки, които обхващат всички специалности, включително и педиатрията, където през годината имаше недоволство.

Съсловната организацията настоява от догодина да се намалят с 10 на сто обемите от дейност, заложени в болничната помощ, за да се намалят хоспитализациите.

Да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това бъде регламентирано чрез нормативни текстове, настоява още съсловието.