Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК. Това каза доцент д-р Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“.

За съжаление в България няма статистика, няма регистър на тези деца, посочи доцентът и каза, че затова не може да отговори на въпроса колко са пациентите с диагноза ДЦП у нас. „Но средно бихме могли да ги изчислим на базата данни, че честотата на заболяването е 2,5 на 1000. Тоест от 1000 деца новородени между 2 и 3 са с церебрална парализа”, обясни той и добави, че при децата, които са недоносени или с ниско тегло честотата се качва.

Доц. Чавдаров каза, че има организирани лечебни заведения, в които се обслужват деца. „На много места се обслужват деца с ЦП, въпросът е, че рехабилитацията не е специализирана каквато провеждаме в тази болница. Касата заплаща лечение по клинични пътеки на деца с церебрална парализа, заплащането е изключително ниско и това е една от причините да получаваме дарения от президентството или от юридически лица, дори от физически лица родители, които виждат от какво имаме нужда и ни подкрепят в това направление”, обясни управителят на „Св. София”.

Той каза, че различни центрове се организират – било то от здравеопазването, било от социалните грижи, където се обслужват рискови или деца с церебрална парализа, но често пъти там няма лекар по физикална медицина и се работи откъснато и единично. „Ние разполагаме с екип от специалисти, различни специалисти. Говорим за кинезитерапевти, рехабилитатори, специални педагози, логопеди, хранителни терапевти, всичките коордирани от лекар по физикална и рехабилитационна медицина и то координацията, която е свързана с познанието на различни терапевтични методики. Защото Касата плаща за три процедури – например масаж, топлинна процедура и електростимулация толкова, колкото плаща за една процедура с робот”, посочи доцентът. Един робот струва, по думите му, 180 000 – 200 000 лв., амортизацията е различна.

„Въобще ситуацията на организацията на рехабилитацията в България е много несправедлива към високотехнологичната рехабилитация. Има клинични пътеки хирургични, акушер-гинекологични, където колегите въведоха роботите и тези пътеки са оценени. Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК и тя не се интересува, че ние можем да правим профилактика на много заболявания, за да не е стигне до тежко инвалидизиране. Защото ние обслужваме деца рискови за церебрална парализа до 1,6 г. и дотогава имаме шанс тези деца да ги спасим от тяхната тежка съдба, защото когато се каже церебрална парализа – крайно излекуване няма. Но касата това нещо не я интересува”, заяви доц. Чавдаров.

Болницата, която той управлява разполага със 100 легла и с медицински център, в който минават около 30 деца дневно. „Тоест дневно през самата сграда минават около 130 деца. Това е най-голямата специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Ние сме регионална общинска болница, но обслужваме цялата страна”, заяви той.

Вчера и днес на държавно посещение в България е Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето – Велик магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта. Визитата е по покана на президента Румен Радев. Тази сутрин българският държавен глава и Великият магистър откриха първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница „Света София“ в София от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас.