1120 са новорегистрираните пациенти с карциноми в Русе през изтичащата година. Болните са с 93 по-малко в сравнение с 2018-а. Разликата не е съществена и една от причините за това е застаряването на населението, което повишава риска от злокачествени заболявания, съобщи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров.
Почти 10% от заболелите - 108 души, са с рак на белия дроб, като едва девет от тях са диагностицирани в ранен стадий. Този вид рак е водещ при мъжете. Проблемът е, че  здравната каса не финансира профилактични прегледи за него и се открива късно, което затруднява и лечението, и пациента. Наред с другите фактори, например пушенето, от което човек може да се откаже, заплахата от него идва и от мръсния въздух, който се диша от всички.
По-голяма роля играят не автомобилните газове, а замърсяването от отоплението на твърдо гориво. Много хора слагат в печките отпадъци, изрезки от мебелната промишленост, стари дограми и въобще каквото намерят, а комините им бълват опасни сажди и катран. В комбинация с мъгла това е нетърпимо за белия дроб. Още по-голямото коварство е, че мръсният въздух е бомба със закъснител, която може да предизвика рак след 10 години, посочи д-р Кожухаров.
Вторият най-разпространен рак след мъжете е този на простатата, което е пряко следствие от застаряването на населението. На трето място и при мъжете, и при жените е ракът на дебелото черво. При нежния пол първите две места в черната класация са за рака на гърдата и на шийката на матката.
От заболелите през годината от рак на гърдата 141 жени сме оперирали 107. 33 от тях бяха органосъхраняващи поради ранното откриване на заболяването, посочи началникът на отделението по онкохирургия д-р Бисер Начев.
80 операции са извършени и за рак на стомах, дебело и право черво, а за карцином на кожата са оперирани 90 пациенти със злокачествени заболявания.
Здравето е дар, за който всеки трябва да се грижи сам, а един от най-добрите начини за това е редовната профилактика. Жалко е, че все повече млади хора заболяват от карцином, обобщи д-р Кожухаров.