Има хора, които могат да ви кажат какво са яли за закуска преди шест месеца и две седмици. Има хора, които затварят вратата след себе си и забелязват в същия момент, че са си забравили ключа вътре.

Ако спадате към втората категория имаме добри новини за вас: забравянето може да е знак, че сте особено интелигентни. До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто.

Като част от изследването те установяват, че старите спомени в мозъка са буквално „задраскани“ от новите. Това значи, че за нас е по-трудно да помним старите си впечатления. Причината е доста проста. Паметта служи за оптимизиране на процесите на вземане на решения. Така че не става въпрос толкова за създаване на видео на живота ни, до което да имаме достъп по всяко време. По-скоро би трябвало да се поучим от случващото се и въз основа на него да вземаме разумни решения.

„За мозъка е важно да забравя ненужни подробности и вместо това да се съсредоточи върху нещата, които ще ни помогнат да вземаме решения в реалния свят“, обяснява Ричардс в интервю пред CNN.

Така че ако мозъкът често записва нови спомени върху стари това е добър знак.

Но трябва да внимавате: „Ако забравяте много повече от нормалното това е знак за притеснение. Но ако сте човек, който от време на време не се сеща за някоя подробност вероятно това е знак, че паметта ви е идеална и работи съвсем правилно."