Мястото на третия мост в българския участък на Дунав не е нито между Силистра и Калъраш, както искат тамошните местни власти, нито между Свищов и Зимнич, както настояваше вече сваленото от власт румънско правителство на Виорика Дънчила, а между Русе и Гюргево. Това категорично доказват данните за трафика и обработените товари на граничните пунктове, които агенция „Митници“ е публикувала. 

Проследяването на средната натовареност на всички точки за влизане и излизане от страната показва къде движението е най-интензивно. Лидер е най-популярната връзка между България и Турция - Капитан Андреево, следван от Дунав мост край Русе и най-натоварената връзка с Гърция - Кулата.
Ето каква е картината само за почивните дни. 1929 товарни превозни средства са преминали границата с Румъния при Русе за интервала от 8 часа на 6 декември до 8 часа на 7 декември. Аналогична справка до неделя сутринта отчита лек спад - 1609 преминали камиона. Данните показват приблизителен баланс по отношение на превозните средства, които влизат и излизат от страната като превес с около 100 броя има на тези на трасе „изход“. 
На първо място през уикенда е граничният пункт  Капитан Андреево, където за същия период от време са преминавали около 2400 товарни автомобила. На трето място по брой камиони е Кулата. А другият граничен пункт при река Дунав - във Видин е с най-малък брой преминаващи - едва 400 камиона. Изводът - трафикът не се интересува от експериментите със самоцелни мостове над Дунав, целящи да засилят развитието на даден регион.
През седмицата има случаи, при които Дунав мост е лидер по брой преминаващи камиони - с около 2450 и оставя пункта при Капитан Андреево на второ място. Цифрите са поредното доказателство за сериозния обем работа и натовареност на пункта, които често стават повод за оплаквания от страна на тираджиите и водят до километрични опашки и задръствания.
Наред с чисто статистическите изводи тези данни дават основание и за един стратегически - къде задължително трябва да има допълнителен мост между Румъния и България.