Кинопанорама „Italia oggi. Италия днес“, специално издание на Италианския културен институт в София, ще зарадва русенските ценители на качественото ново кино. Това е пето издание на кинопанорамата, то ще покаже няколко от най-новите италиански филмови продукции на зрителите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Лентите са произведени през 2018 и 2019 година и подборката е представителна за съвременното италианско кино. 
Русенци ще гледат четири от седемте филма, предвидени в програмата на кинопанорамата. Жителите на Града на Дунава получават и специален бонус - докато в София, Пловдив, Варна и Бургас входът ще бъде с билети от по повече от скромните 3 лева, русенци няма да плащат и тази символична цена: те ще имат абсолютно безплатен достъп до Голямата зала в Доходното здание, където ще вървят прожекциите от 11 до 13 декември. 
Първият филм, който ще види русенската публика, е със заглавието „Аз се върнах“ - прожекцията е на 11 декември от 18 ч. Филмът е произведен през 2018 г., дело е на режисьора Лука Миниеро, с участието на Масимо Пополицио, Франк Матано, Стефания Рока, Джойеле Дикс. Лентата вече има спечелени две награди „Флаяно“ за 2018 г. и номинации за „Давид на Донатело“ и за най-добър актьор за Масимо Пополицио. Сюжетът: на 27 април 2017 година насред площад „Виторио Емануеле“ в центъра на Рим се появява възкръсналият Дуче и решава да поеме управлението на държавата. Режисьорът Андреа обаче води Мусолини в телевизията, в която работи, за да участва в риалити шоу.
На 12 декември от 17 ч русенци ще гледат филма „Съкровено“ на режисьора Пипо Медзапеза, в него участват актьорите Серджо Рубини, Соня Мелах, Дино Абреша, Франческо де Вито, Тереза Сапонанджело, произведен през 2018 година. Печели награда на публиката и специална награда на журито на фестивала във Вилрю, Франция, награда „Златна арка 2019“ за най-добър филм във Витербо, Италия, награда „Човешки дух“ в Индия. Лентата разказва за драматичната среща на Елия, последния жител на разрушеното до основи от земетресение градче Провиденца, с бежанката Нур, която изправя и двамата пред съдбовен избор. 
На 13 декември прожекциите са две. От 17 ч предстои русенската публика да се потопи в истинско изкушение - вече много нашумелия филм „Микеланджело: Безкрайност“ от 2018 г. на режисьора Емануеле Имбучи. В главните роли са Енрико ло Версо, Ивано Марескоти. Филмът е завладяващ и емоционално въздействащ портрет на човека и твореца Микеланджело Буонароти. Сложни дигитални ефекти допълват впечатляващия разказ за ренесансовия творец, оставил бележита диря в световното изкуство със своите скулптури, живописни платна, стенописи и поезия. 
От 19 ч ще бъде прожектиран и финалният филм от панорамата „Италия днес“: „Човекът, който купи луната“ на режисьора Паоло Дзука, 2018 г. В ролите зрителите ще видят Якопо Кулин, Стефано Фрези, Франческо Панофино, Бенито Ургу, Лазар Ристовски. В продукцията тайният агент Кевин се заема да проучи кой от Сардиния е купил Луната, а „разследването“ го връща към корените и традициите на родната Сардиния, които във филма се преплитат с ред перипетии.