Пет световни премиери, 7 български и една оперна, 21 дебюта на българска сцена и общо 44 събития от висока артистична проба - това ще поднесат над 650 музиканти от различни краища на Европа и на света по време на 58-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Така обобщи статистическите факти от предстоящия празник на сетивата за почитателите на музикалното изкуство началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Това стана на специална пресконференция, на която бе обявено, че продажбата на билетите за „Мартенски музикални дни“ започва от днес на касата на операта. 
Продължаваме с високо културно темпо, което е стратегическо за града ни и за всички нас, каза зам.-кметът по културата Иван Григоров. Той акцентира върху високото качество на всички компоненти на престижния фестивал, от което не отстъпват неговите организатори за поредна година.
Това е фестивалът с най-продължителна история в България - провежда се от 1961 година досега без прекъсване, припомни Чавдарова. И повдигна леко завесата на вълшебния музикален маратон, който започва на 16 март. Откриването ще бъде с оркестъра на Софийската филхармония под диригентството на именития русенец Емил Табаков, а публиката ще чуе Двойния концерт на Брамс за цигулка, виолончело и оркестър /солисти ще бъдат Минчо Минчев и Робърт Коен/ и дългоочакваната световна премиера на Деветата симфония на самия Табаков. 
За първи път на русенска сцена публиката ще види операта „Макбет“, за първи път двама русенци виртуози ще свирят заедно - цигуларят Светлин Русев и пианистът Евгени Божанов, за първи път гостуват струнните квартети „Микеланджело“ и „Шуман“. И още много първи изяви ще зарадват меломаните. Богата програма ще има и за децата във формата „Мартенски музикални дни Джуниър“ със специалното участие на саксофонистите от „Сигнум“. Изложби, презентации и срещи допълват двуседмичното пиршество за духа, което ще продължи от 16 март до 1 април, когато ще бъде закриването с вече традиционния за русенци концерт на Фестивалния оркестър и Светлин Русев.