Софийското обединение „Градска среда“, в което влизат фирмите „ПСТ Груп“, „Пътинженеринг-М“ и „ПСТ София“, успя да се пребори за поръчката за реконструкцията на бул.“Трети март“ и укрепването на Сарайския мост. Обединението спечели процедурата с 92 точки в оспорвана конкуренция с шуменската „Автомагистрали-Черно море“, която получи 90 точки и остана на второ място. Вече е сключен и договорът с фирмата победител, която ще изпълнява апетитната поръчка за малко над 8,7 милиона лева.   
Както „Утро“ писа, в началото на февруари предишната процедура беше спряна, след като единственият участник оттегли офертата си и се отказа от по-нататъшно участие. Беше пусната повторна поръчка, като този път се стигна до окончателен избор на фирма. 
Обединение „Градска среда Русе“ вече има сключен и договор с подизпълнител за проектирането и авторския надзор, които се възлагат на софийската „Виа План“. Тя има срок от 45 дни за изготвянето на технически инвестиционен проект, за което ще получи 162 000 лева, а за авторския надзор 36 000 лв. 
Предвидено е основната пътна артерия в Западна промишлена зона - булевард „Трети март“, да бъде цялостно ремонтиран и модернизиран, а конструкцията на проблемния Сарайски мост да се усили. И булевардът, и мостът са основна точка на града към главните пътища Русе-Велико Търново/София, част от коридор 9, и се използват интензивно. Състоянието им от доста години е лошо, а с предстоящата реконструкция се цели да се реши този много стар инфраструктурен проблем на града. Парите за ремонтните дейности се осигуряват от трансграничната програма по съвместен проект на община Русе с окръжния съвет в Гюргево.  
Булевардът с дължина 2.7 км ще бъде с четири ленти - по две в посока, и два тротоара с плочки. Ще се направи и велосипедно трасе. Местата на спирките на градския транспорт ще бъдат запазени. При ремонта на Сарайския мост ще се обхване и територията на 50 м преди и след него. През 2004 година поради опасност от изпадане на подвижните лагери под Сарайския мост е изградено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е извършено и аварийно укрепване на западния устой и греди на съоръжението. След предстоящия ремонт подпирането на централния отвор ще бъде премахнато, за да може да се използва пътят под моста. 
Реконструкцията ще се направи на няколко етапа - от пътен възел „Сарая“ до кръстовището с ул.“Капитан Райчо Николов“, от кръстовището до връзката с пътя Русе-Търново и третият етап е самият мост. Срокът за изпълнение на поръчката е 465 дни, от които 45 за техническия проект и 420 за строителство.