Двама румънци на възраст около 35 години са засечени в позатихналата схема на преджобване на оставени по закачалки и столове връхни дрехи и чанти на клиенти на заведения. Вероятно джебчиите се задействат предколедно, когато ресторантите се стягат за масови фирмени празненства и виждат в тях апетитно поле за действие.
Единствената известна на този етап жертва е 73-годишен мъж, който попаднал под техните удари в събота вечерта. Човекът закачил якето си на закачалката в ресторант „Хасиенда“, но по-късно с изумление установил, че портфейлът му с пари в брой, дебитна карта, лична карта и шофьорска книжка липсва. За случая чрез Фейсбук алармира собственичката на заведението Христина Дакова, като разпространи снимките на джебчиите и обеща възнаграждение на хората, които имат информацията за тях.
„Действително това се случи в събота, малко преди 22 часа вечерта, а потърпевш е баща ми. Още като влязохме в заведението усетихме, че двамата мъже ни оглеждат натрапчиво, но го отдадох на нездравословно любопитство. Поръчаха си нещо скромно и ми направи впечатление, че бързо си тръгнаха, като се позастояха край вратата, където е закачалката. Въобще обаче не съм подозирала каква им е била целта“, разясни пред „Утро“ Дакова.
По нейно описание двамата румънци са високи, владеят английски език, а същата вечер се обиколили в търсене на жертви и други заведения, сред които механа „Чифлика“.
Още щом потърпевшият осъзнал, че е бил обран, прегледали записите от камерите в заведението и сценарият, по който са действали двамата крадци бил разкрит. Веднага сигнализирали полицията, а дебитната карта била блокирана, като от банката ги уведомили, че вече е имало няколко неуспешни опити за теглене на пари от нея.
„Сега следва разкарване по институции за вадене на нови лични документи и то не по вина на баща ми. А той дори не живее в Русе и пътува до тук. Нека покрай наближаващите празници хората да са по-внимателни и да държат под очи вещите си, все пак заведенията не носят отговорност при такива неприятности“, коментира Дакова.