Автобусният билет от Русе до София ще поскъпне с около 60 стотинки заради тол таксите. Това показва изследване на Световната банка, която по поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е направила анализ за очакваното влияние от въвеждането на новата система върху цените на крайните продукти.
В момента средната цена на билета от София до Русе например е около 21,84 лв. При средна заетост от 20 човека в автобус, цената на винетката на един пътник е 13 ст. Тол таксата на пътник по този маршрут с дължина 316,12 км е 63 ст. и при положение, че мрежата с тол таксуване е 85% от целия маршрут, цената на билета ще се повиши на 22,44 лв. или увеличението ще е с около 60 ст., изчисляват от Световната банка.
Анализът е на база предположението, че превозвачите ще прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса. И в зависимост от разстоянието поскъпването на билетчето в различните направления ще бъде между 5 и 96 стотинки. 
Според анализа, тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг или литър при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните напитки. Максималното увеличение в различните групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните напитки.