Европарламентът предлага три варианта, чрез които русенци могат да си търсят правата заради мръсния въздух: да се съди държавата, да се пусне петиция до Комисията по петиции на Европарламента или да се подаде жалба до Европейската комисия.
Това става ясно от отговора на Европейския парламент на писмо, което беше изпратено до Страсбург от фейсбук групата "За чисти въздух и вода в Русе".
Вариантът да се съди държавата не се приема от всички като възможност за постигане на целите, обясни пред БГНЕС един от основните организатори на протестите за чист въздух в Русе Галичка Николова.
Според нея, по-добрият подход е да се пусне петиция и заедно с това да се подаде жалба, като за целта ще може да се ползват услугите на препоръчани от Европарламента експерти.
Предстоят консултации със специалисти, за да се прецизират начините, по които ще се действа оттук нататък.
Миналата седмица евродепутатът Петър Витанов постави въпроса за качеството на въздуха в Русе пред Европейската комисия. „Очаквам скоро Комисията да отговори какви допълнителни мерки ще предприеме за трайно преодоляване на проблема, включително и по отношение на замърсяването от трансграничен характер“, написа в профила си във Фейсбук Витанов. По-късно кметът Пенчо Милков му благодари със съобщение в социалната мрежа и съобщи, че питането е направено по негова молба.
Очаква се през декември да заработи обявената от Милков комисия за качеството на въздуха в Русе.
Още по време на първата сесия на общинския съвет /която ще се проведе на 5 декември - б.р./ ще настоявам да се сформира комисия от общински съветници и експерти, която да заседава публично пред обществеността. Работата й ще бъде да събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и да изслуша всички компетентни органи и заинтересовани страни, заяви Милков в отговор на писмото на групата „За чисти въздух и вода в Русе“. Това бе първият му официален ангажимент като кмет.