След няколко земетресения в балканския регион, които се усетиха в почти цяла Македония, местният портал Локално.мк припомня най-основните правила за защита.

Колкото и странно да звучи, добре е всяко семейство да има стратегия за подобни неприятности, като проектиране на безопасно помещение в дома, в което да няма висящи полилеи и рафтове, които не са фиксирани за стените. Добре би било да има план за евакуация. Във всеки случай трябва да имате и оборудване за първа помощ, резерви от храна в консерви и нови батерии, в случай че се нуждаете от фенерчета.

По време на земетресението:

Останете вкъщи, докато треморът спре. Стойте далеч от прозорците, тъй като стъклото може да се счупи. Ако сте в леглото, предпазете главата си с възглавница.

Ако сте на открито при земетресението, отидете там, където на максимално разстояние от вас няма нищо, ако е възможно.

Ако сте в колата, останете вътре, докато земетресението спре.

В никакъв случай не влизайте в асансьора. Най-добре е да слезете по стълбите, тъй като те обикновено се закрепват към носещата основа на конструкцията.

Ако случайно сте в кино, театър, мол или подобно съоръжение, опитайте се без паника да се отправите към изхода.

След земетресението:

Проверете дали има наранени около вас. Бъдете внимателни и изключете всички електроуреди, които са потенциално запалими и или под риск от експлозия при разтърсване.

Никога не правете:

Да бягате из дома, докато се клати. Ако земетресението е по-силно, можете да паднете и да се раните или да ви удари някой от обектите у дома.

Да стоите на прага. Това е един от най-разпространените митове, а реалността е, че парче от вратата лесно може да се откачи и да ви нарани.

Да стоите до рафтове или шкафове, които не са закрепени към стената. Не си и помисляйте да се скриете в шкаф. Най-добре е да сте под масата или бюрото.