Масовите рекламни кампании на търговските вериги, които твърдят, че се продава с предимство българска стока, са само параван за чуждия внос. Това заяви председателят на браншовия Съюз на дунавските овощари Николай Колев. Родната продукция се пренебрегва, въпреки че след дадените обещания много производители на плодове и зеленчуци са постигнали добра степен на опакованост на продукцията, разработили са логистика за доставки до търговската верига. Вместо да купуват българска стока обаче, големите чуждестранни компании предпочитат утдърдения модел да внасят на едро от чужбина. И тази политика е до голяма степен диктувана отвън.
Миналата година при свръхпроизводство на ябълки в ЕС, на наши производители, които имат дългосрочни договори с веригите, в един момент им спират доставките. В резултат тонове стока на двама от големите ни производители беше изхвърлена, тъй като търговските вериги са спрели да купуват стока от тях, заяви Колев. Председателят на браншовия съюз, който отглежда на 300 декара ябълки и круши, посочи и пример от собствения си опит. От месеци преговарям с една верига да им доставям круши, но нещата все не се случват, а в същото време в нея се продават круши от Южна Америка, каза той.
Колев все пак уточни, че не слага всички търговски вериги под един знаменател, тъй като продължава да работи много добре с "Метро". С голяма част от останалите големи търговци обаче има проблеми.
Според председателя на браншовия съюз, решението е в нормативната закрила на местните производители - нещо, което е практика в много страни, но у нас липсва. Всички стари страни-членки имат политика за продажба на местна продукция - местни пазари, затваряне на веригите в определени дни от седмицата, продажба на определен продукт в рамките на определено разстояние откъдето е произведено. В съседна Румъния преди две години приеха закон, че 50% от плодовете и зеленчуците трябва да са местно производство. Вървят процедури срещу тях, но те си отстояват своето. И докато минали години от Румъния се изкупуваше много българска продукция, в резултат на закона това вече намалява, посочи Колев.