Националната агенция по приходите (НАП) затяга контрола върху търговията онлайн, в това число тази в социалните мрежи и сайтовете за пазаруване. Укритите приходи от този вид дейност се равняват на 300 млн. лева, уточни говорителят на ведомството Росен Бъчваров във Велико Търново, предава БНР. 

Счетоводителите и търговците все още имат неясноти относно електронната търговия, особено на фона на предстоящите промени в Наредба-18 за касовите апарати. Промените целят да намалят възможностите за финансови злоупотреби. 

„Трябва да се изгради софтуерна система, която отговаря на изискванията на данъчното законодателство. Онези, които не приемат кешови плащания и използват пощенски парични преводи като възможност, могат да продължат да отчитат оборотите си, както до сега“, обясни Росен Бъчваров. 

Междувременно днес изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова се яви пред Временната комисия за НАП, сформирана след безпрецедентния хакерски удар срещу системите ѝ, при който изтекоха данните на над 5 млн. граждани и фирми. 

Димитрова каза, че опитите за хакерски атаки срещу агенцията продължават и към момента, като дори се случвало да има хиляди такива за ден. Те обаче бивали предотвратени благодарение на внедрените нови приложения и системи.