Д-р Стоян Генадиев д.м., завършва Медицински университет в София през 2007 година. Започва професионалния си път в Университетска болница „Св. Екатерина“ в столицата, където през 2014-а придобива специалност „Съдова хирургия“. Година по-късно защитава докторска степен на тема „Избор на метод за лечение на пациенти с варикозна болест“. От 2015 година до 2019-а работи в Клиниката по съдова хирургия при МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Същевременно е част от екипа, извършващ бъбречни трансплантации при УМБАЛ „Александровска“ в София. 
Д-р Генадиев има над 30 научни публикации и съобщения в наши и чужди научни списания. Провел е специализации в Швейцария, Холандия, Белгия и Германия. 
В ежедневната си практика съдовият хирург съчетава оперативни и безкръвни методи в помощ на пациентите, страдащи от периферна артериална болест и хронична венозна болест. Преди месец д-р Генадиев се присъедини към екипа на съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“ Русе и така осъществява мечтата си да работи заедно с баща си д-р Георги Георгиев, началник на отделението.

- Д-р Генадиев, запушването и стеснението на артериите на крайниците довежда до много тежки последици. Обяснете, моля, какво представлява това заболяване?
- На практика това е развитие на процеса на атеросклероза, който представлява мастни отлагания в стените на артериите, които с времето нарастват и предизвикват тяхното стесняване, като
в най-тежкия стадий се стига до запушване на периферните артерии на крайниците
Това състояние пък води до гангрена и ако оросяването не се подобри, се стига до ампутация. Когато са засегнати съдовете, които хранят коремните органи, се стига до влошаване на функцията на съответния орган. Като пример може да се посочи бъбречна недостатъчност, когато са засегнати бъбречните артерии, или некроза на черва, ако са засегнати мезентрални артерии. Именно затова съдовите хирурзи имаме за задача да лекуваме тези стеснения и запушвания на артериите на човешкото тяло.
- Какви са симптомите при запушване на артерии на краката?
- При стеснението на артериите на крайниците първият симптом е болка при ходене. Обикновено мускулът на прасеца или на бедрото се схваща при изминаване на определено разстояние и това предизвиква болка, която отминава след кратка почивка. Следващият стадий е постоянната болка, тоест човек и без да се движи, пак има болка в крака в най-крайните му части - ходилото и пръстите. Следващ стадий е образуването на некрози, рани и гангрена на краката.
- Как се лекуват стесненията и запушванията на артериите?
- На първо място е консервативното лечение, ако пациентът няма сериозни оплаквания. То включва
прием на съдоразширяващи медикаменти и промяна в начина на живот
тъй като рисковите фактори за атеросклероза са четири - тютюнопушене, повишено кръвно налягане, захарен диабет и увеличение стойностите на "лошия" холестерол. Затова на пациентите се дават съвети да следят кръвното, кръвната захар, холестерола и триглицеридите и да спрат да пушат. Ако това консервативно лечение даде ефект и пациентът увеличава разстоянието на ходене, без това да му пречи, той продължава да пие предписаните лекарства до края на живота си. Ако обаче болките в краката продължават, ходенето се осъществява на много къси разстояния и се появят рани, вече се прилага хирургично, ендоваскуларно или хибридно лечение.
- Разяснете по-подробно за тези три вида лечения.
- При хирургичното лечение се прави байпас, тоест с изкуствена артерия се заобикаля мястото на запушването. Ендоваскуларното лечение, познато като безкръвно или миниинвазивно, включва разширяване с балони и поставянето на стентове в мястото на стеснение или запушване. Чрез това лечение възстановяването на пациента става много по-бързо и болката е много по-малка, защото не се правят хирургични разрези, а всичко се извършва през една малка дупка в артерията на крака или на ръката. Хибридното лечение е комбинация от първите две. То се използва, когато пораженията са многоетажни и тежки.
В отделението по съдова хирургия в болница "Канев" имаме хибридна операционна зала
в която едновременно се правят както хирургични, така и безкръвни процедури. Това означава, че след извършването на хирургичното лечение се използва рентгеновата уредба в операционната и чрез инжектиране на контраст може да се реши проблем в друг по-далечен сегмент от оперирания, който също засяга оросяването на съответния крайник.
- Има ли ефект от тези лечения?
- Разбира се, но ние не можем да спрем процеса на атеросклероза, а само решаваме проблема, който е разултат от това заболяване. За да се забави процесът на атеросклерозата и тези реконструкции, които сме направили да работят по-дълго, пациентите трябва да променят начина си на живот и да контролират рисковите фактори.
- По думите ви, всичко за стесненията и запушванията на крайниците се върти около атеросклерозата. Обяснете по-подробно това заболяване.
- Атеросклерозата е едно много сериозно заболяване и е на едно от водещите места по смъртност в света, защото може да засегне артериите на крайниците, на сърцето, на главата, на вътрешните органи. Най-често в нашата практика срещаме поражения на артериите на краката. Именно в резултат на влиянието на рисковите фактори започва постепенно стесняване на хранещите съдове. За съжаление,
напоследък това заболяване засяга и по-млади пациенти на възраст между 40 и 50 години
защото диабетът, хипертонията и дислипидимията вече се срещат в по-ранна възраст, а подрастващите започват да пушат цигари още в малките класове в училищата. Когато човек има повече от един или два рискови фактора, този процес неминуемо ще се развие рано или късно. 
Друга форма на атеросклерозата е дилатативната, тоест в резултат на отслабване на стената на съдовете от атеросклерозата се стига до разширение най-често на коремната аорта. Когато максималният диаметър на коремната аорта премине определени граници, които в световен мащаб са 50-55 мм, тогава рискът от спукване става много голям, което пък в голяма част от случаите води до смърт. 
- Как се нарича това заболяване?
- Аневризма на коремната аорта. За съжаление, това заболяване често протича скрито и без симптоми. Вариант за установяването му преди спукване е при случайни компютъртомографски или ултразвукови изследвания на корема, които се правят заради други заболявания. Лечението може да бъде оперативно, но има вариант да бъде лекувано и безкръвно, защото често засяга възрастни пациенти с много придружаващи заболявания, а отваряне на корема при тях е високорисково.
За целта през артериите на краката се поставят ендопротези на коремната аорта
които изолират разширения участък от кръвообращението. Важно е да се отбележи, че здравната каса не покрива изцяло консумативите за тази интервенция, но всяка година в нашата страна се правят постъпки това лечение да стане достъпно за хората.
- В Съдова хирургия на болница "Канев" правят ли се такива операции?
- Разбира се, но аз съм тук от един месец и досега не са правени такива безкръвни интервенции за аневризма на коремната аорта, макар че имаме съответната апаратура. В болниците, в които съм работил до края на септември, съм правил такива операции, така че не е проблем да извършим интервенция на пациент с такова заболяване, стига да е склонен да заплати консумативите.
- Какви други операции се правят в отделението?
- Досега говорих за артериалните заболявания, но е редно да споменем и венозните заболявания. Най-често срещаните венозни заболявания са разширените вени на краката, които засягат изключително голям процент от хората на всякакви възрасти.
- От какво се получават тези заболявания?
- На първо място предразполагащ фактор е наследствеността. На второ място е фактът, че човек ходи на два крака и
поради изправения стоеж се увеличава налягането във венозната система на краката
и когато това се комбинира с генетичната предразположеност, се стига до образуването на разширени вени. Лечението може да бъде оперативно или безкръвно, т.нар. аблация или склерозация. Пропуснах да кажа, че преди оперативното лечение се започва с консервативно лечение, което включва носене на еластични чорапи със съответната компресия и прием на медикаменти, които укрепват венозната стена и спират прогресията на заболяването. Тук проблемът за пациентите е най-вече през летните месеци, когато е топло. Високите температури действат съдоразширяващо и тези венозни съдове се разширяват още повече, което води до тежест и тръпнене в краката, разширение на капилярите и венозните съдове и т.н. И тук ние отново не можем да повлияем на причината за венозните заболявания, а лекуваме това, което го е причинило, защото медицината в световен мащаб още не е достигнала до начин, по който да се повлияе на механизма на заболяването и то да спре.
- В клиниката по съдова хирургия в МБАЛ "Уни Хоспитал" в Панагюрище сте участвали в екип, който е оперирал 33-годишен пациент с хроничен хепатит. Такава интервенция може ли да се извърши и в болница "Канев"?
- Да, това беше
пациент с хепатоцелуларен карцином на черния дроб, който трябваше да бъде опериран, за да живее
При интервенцията чрез убождане на артерия на долния крайник достигнахме до обемната формация на черния дроб. След това инжектирахме с емболизационни частици, натоварени с химиотерапевтик, туморната маса. Така се постигнаха две цели - храненето на тумора беше намалено и в период от няколко седмици химиотерапевтиката потисна растежа му. Така при повторно изследване се установи намаляване на размерите на карцинома. 
Тези операции са редки, не се реимбурсират напълно от здравната каса и за тях трябва надеждна апаратура и добре обучен персонал. За да има ефект обаче, тази манипулация трябва да бъде повторена след около 4-6 седмици. Колкото до въпроса ви дали такава интервенция може да се осъществи тук, ще кажа, че в отделението разполагаме с подходящата апаратура и консумативи, за да извършваме подобен род интервенции. 
- Какви перспективи има пред отделението по съдова хирургия? 
- Нашата идея е
да преминем към увеличаване на дела на безкръвните и безболезнени процедури
а не само да оперираме със скалпел.
- Д-р Генадиев, работили сте в много известни болници в страната. Какво ви накара да се върнете в Русе?
- На първо място осъществяване на мечтата ми да работя рамо до рамо с моя баща д-р Георги Георгиев, който е началник на отделението по съдова хирургия в болница "Канев". На второ място в София животът е доста натоварващ, транспортът отнема време, прекалено много хора има по улиците. Русе е град, в който съм отрасъл, тук е спокойно, а аз сигурно съм в етап, в който търся спокойствието. Затова с моето семейство решихме да се установим тук и го направихме преди месец. Сигурно се досещате, че за такова важно решение в едно семейство основен дял има съпругата, но за мой късмет тя също е от Русе и с радост прегърна идеята да се преместим.