Русенецът Николай Стоянов, бивш хорист в легендарния русенски хор "Родина", спаси от гибел безценни партитури, снимки и програми от постановки на Русенската опера отпреди десетилетия. Вчера Стоянов направи дарение на операта, като развълнува част от екипа на най-новата премиера на "Травиата". 
Преди два месеца случайно научих, че младо семейство от Плевен си е купило жилище в Русе и се чуди какво да прави с "някакви ноти", които е намерило в апартамента, разказа Стоянов. Станало ясно, че младата двойка ремонтира жилището, което е обитавала първата русенска изпълнителка на ролята на Виолета Валери в първата постановка на операта в града на Дунава преди 70 години - брилянтната Брилянта Кеворкян. Стоянов се договорил с новите собственици и така получил безценните архивни партитури, които вчера дари на операта в навечерието на нейния 70-годишен юбилей. Сред клавирите е и личният екземпляр на Кеворкян с нейните ръкописни бележки, има също партитури, преписани на ръка от нея. Тя имаше невероятен почерк, беше удивителен човек, каза баритонът Стоян Стоянджов, разлиствайки с трепет нотите на някогашната прима. 
За впечатляващото дарение бе съобщено в края ва пресконференция по повод юбилейната постановка на "Травиата", за която завесата ще се вдигне на 27 ноември. Аз съм най-щастливият човек - пожелавам на този прекрасен екип само "In bocca al lupo", каза директорът Иван Кюркчиев, отправяйки традиционното италианско пожелание за късмет, което буквално звучи "В устата на вълка!". 
Режисьорът Марко Катена увери, че с всяко свое работно гостуване тук се опитва да прави все по-добър продукт и се пошегува, че ще иска обещание от кмета на града да му даде русенско гражданство. Вълнението си споделиха също диригентът Сунай Муратов, изпълнителите на главните роли Фабиен Конрад /Виолета Валери/, Борис Луков /Алфред/, Александър Крунев /Жорж Жермон/, Стоян Стоянджов /Барон Дюфол/ и др. Всеки от тях започваше с благодарности към директора Кюркчиев, а краят на всяко изказване завършваше с аплодисменти от останалите от екипа. 
Историчката Веселина Антонова, която завежда архива на операта, показа едни от най-интригуващите находки, сред които афишът за хилядното представление на "Травиата" и снимка на оперетен спектакъл от 1920 г. на ученици от Мъжката гимназия с автори бъдещия композитор Георги Златев-Черкин и бъдещия писател Павел Спасов.