Влюбените в соула, джаза и въобще в хубавата музика меломани в Русе ще получат коледния си подарък предварително - на 9 декември. Това е датата, на която любимият саксофонист и водач на оркестъра на легендарния Рей Чарлс - Крейг Бейли, свирил 17 години с големия певец, ще раздаде изкуството си в "Макс клуб" в една формация с джаз триото Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Шанов - бас и Емил Пехливанов - ударни. 
Шоуто ще съдържа оригинална музика, написана и аранжирана от Крейг Бейли. Разбира се, ще бъде отдадена почит и на великия Рей Чарлс, а едва ли някой може да направи това по-добре от Бейли. Той е сред малкото артисти, който с музиката си може да предаде от първо лице излъчването, посланията и въобще културата на Краля на соула и глобална икона, изпълнил незабравимите "Hit the road Jack!", "Georgia On My Mind", "I Can't Stop Loving You", "Seven Spanish Angels" /с Уили Нелсън/ и още много, много други.
Ето какво разказа Крейг Бейли, когато беше на едномесечно турне в България миналата година и оттогава познава Русе и "Макс клуб", където отново беше гост.
"Мисля, че най-специалното нещо в музиката на Рей е това, че той знаеше как да докосне душите на хората. Той беше артист. Ако си имал най-лошия ден в живота си и отидеш на негов концерт - за миг забравяш всички проблеми.
Случвало ни се е да пътуваме на ден по 12-18 часа и всички от бенда са уморени... Но в момента, в който се качим на сцената и той запее първата нота - магия! Просто се събуждаме! Енергията се влива. Той можеше всичко! Соул, кънтри, джаз, фънк, с него сякаш преминаваш през училище отново и отново. Аз обаче отидох в колеж. Рей ме заведе в световното музикално училище.
Срещнахме се благодарение на колега. Рей трябваше да свири на откриване с бенда си и този мой познат - Ал Джаксън, ме препоръча. Самият Рей ми се обади по телефона и ме покани на прослушване. Аз пропътувах разстоянието от Лос Анджелис до Калифорния, защото тогава живеех в Ню Йорк. И останалото е история. Взе ме на работа и прекарахме много, много години заедно.
Малко хора знаят, че Рей беше невероятен играч на шах. Невероятен. И аз се чудех как играе шах, като не вижда. Но той имаше специална дъска, която пипаше от долната страна и знаеше точното местоположение на всяка фигура. И така ги местеше.
Той не вижда и си мислиш, че трябва да бъде воден напред-назад, но той се държеше така сякаш ние, хората, които виждаме, сме с недостатък. Той казваше: "Аз не виждам как остаряваме, не виждам бедността, не виждам войни, не виждам нещата, които ти виждаш, Крейг, и които ти тежат на сърцето. Хората ми разказват за тях, усещам чувствата на хората, но аз не го преживявам, защото не го виждам".
Той обаче чуваше всичко. Всяка нота, на всеки един музикант от бенда. На репетиция сме и правя миниатюрна грешка, той спираше всичко и казваше: "Сгреши!". Тромпетистите свирят, той спира и казва: "Тромпетистите направиха грешка". Чуваше всичко. Абсолютен перфекционист. И очакваше от теб същото всяка вечер, щом си в неговия бенд. Без значение какво се случва в личния ти живот, когато се качиш на сцената, само музиката е важна".
Е, този човек, чийто талант е процъфтявал близо  две десетилетия на една прегръдка разстояние от Рей Чарлз ще бъде в Русе. И ще бъде хубаво.