Сметосъбирането и чистенето на улиците в Русе се превърнаха в гореща тема и арена на сблъсък между Пенчо Милков и опозиционните общински съветници след отчета на кмета за втората година от управленския му мандат.
„Втората година приоритет беше основно да обърнем погледа на държавата към Русе - Русе все така е град на първите неща, наблягаме на силния предприемачески дух на града и сме пионери в социалната грижа. Няма да се уморя да казвам, че нашата формула е „Заедно ние сме несломими“. Пандемията засегна много сектори, но с опита от предходната година преодоляваме предизвикателствата“, с тези думи започна отчета си Пенчо Милков и посочи акцентите през отиващата си година.
Сред тях се откроиха наложените санкции на сметосъбиращата фирма „Нелсен Чистота“ и купуването на машини, които могат не само да почистват и мият улиците, но и да се използван за дезинфекцирането им, а при нужда - и като снегорини. За тях кметът заяви, че се намират на паркинга на Общината, готови да излязат при снеговалежи, и посочи, че машините са чистили по график не само централната част на града, но и крайните квартали, както и населените места в общината.
„Подкрепям тезата, че заедно успяваме, а от отчета искам само да откроя две неща. Граждани пишат за преливащи контейнери, не знам дали са достатъчни наложените глоби от Общината. Моят апел е контролът към фирмата да бъде по-сериозен. Другият ми въпрос е за миенето на улиците. Аз излизам рано сутрин и рядко ми се случва да видя машините, а почистването и дезинфекцията на улиците са ключови в пандемичната обстановка“, откри дискусията председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян.
Продължението дойде от Наталия Кръстева, която заяви, че граждани продължават да повдигат проблема с контейнерите трупащите се около тях торби с боклуци и обвини администрацията в неспособност да се справи със ситуацията. Тя беше подкрепена от Станимир Станчев /СДС/.
Опонира им Деница Иванова /БСП/, която заяви, че „администрацията не може да превъзпита обществото“.
„По данни на фирмата при въвеждане на схемата в Бургас е имало 2 години проблем, докато свикнат граждани да използват съдовете. Въведени са допълнителни мерки от фирмата в Русе, които ги няма по договор, така че да се реши проблемът. Продължаваме като русенци да говорим унизително за любимият ни град, отделно да провеждаме целенасочени акции за промоции на това говорене, за организирано снимане на боклуците около съдовете, преди те да бъдат извозени, защото има графици“, каза кмета и още открои, че фирмата е спечелила обществена поръчка с по-ниски цени от 2015 година на базата на въведените изисквания за нова техника и нови съдове, както и дезинфекцията им два пъти годишно. 
Стана ясно, че при необслужване на контейнер джипиесът на камионите веднага показва пропуска и на фирмата се налагат по 1000 лева глоба на съд.
Дебатът беше прекратен с процедурно предложение, а годишният отчет не подлежи на гласуване. В него кметът насочи вниманието и към няколко пропуски на държавната власт. Според него Русе трябва да получава по-голямо държавно финансиране заради хилядите тирове, които преминават всяка година през града. Има и спешната нужда да се отпуснат държавни средства за ремонт на Дъговия мост, „който е в критично състояние, установено още през 2016 година“, каза Пенчо Милков. Той открои и укрепването на бреговата линия на река Дунав, която е държавна собственост. Най-сериозен е проблемът с брега при Мартен.