Софийската фирма "Виа Сити Строй" ЕООД ще реконструира рушащата се от години Мантова къща, научи "Утро". Според публикуваното инвестиционно намерение, паметникът на културата на ъгъла на улици "Иван Вазов" и "Константин Димчев" зад Математическата гимназия ще се превърне в жилищна сграда с магазини и офиси на  партера и подземен гараж. Имотът, който по време на социализма беше детска ясла, а по-късно централа на "Овергаз", стои неизползван от години. А сградата е в окаяно състояние, след като преди време в таванските му помещения избухна пожар заради запален от бездомници огън.
"Радваме се, че още една такава стара сграда с история ще бъде възстановена. Фирмата вече има съгласуван проект, вероятно днес ще разпиша и разрешителното за строеж. От наша страна е направено всичко, за да може реконструкцията на сградата да започне най-скоро. Проектът предвижда укрепване на фасадата по начин, който бе използван при хотел "Севастопол", поясни вчера за "Утро" главният архитект на Русе Живка Бучуковска. 
Сградата е известна като Мантовата къща. Строена е през 1892 г. по проект на Спирос Валсамаки - известен архитект, творил в Русе в края на ХIХ в. В края на 80-те години на 19 век в нея живее тогавашният околийски управител Димитър Мантов - човек, смятан за изключително жесток и безскрупулен и може би точно по тези причини фаворит на премиера Васил Радославов. По негово време в подземията на Окръжното управление, където днес се помещава Историческият музей, са жестоко бити и измъчвани политически противници на властта. Някои от тях умират при изтезанията, което става причина подземията на сградата да се нарекат Мантовата гробница. А според мълвата Окръжното управление и Мантовата къща били свързани с подземен тунел, минаващ под днешния площад "Батенберг". По-късно той постепенно се е запълнил поради срутване и бил зарит.
Мантов е кмет на Русе в продължение на само 2 месеца и седмица - от ноември 1887 година до януари 1888 година, след което е бламиран заради разкритията за жестокостите му спрямо арестуваните политически противници. Петнадесетгодишният му син, който не могъл да понесе наученото за баща си, се застрелял с револвера му. Оттогава градските легенди приписват на сградата някакво проклятие и тя запустява, а наред с това бива и забравена.