Присъда за убит в катастрофа човек вече е изтърпял 76-годишният Петко С., който прегази 5-годишно момиченце в квартал Долапите с камиона си "ГАЗ-53" и сложи край на един детски живот, след което избяга от местопроизшествието. Това е третото тежко провинение на пътя, причинено по негова вина. Той е задържан за 72 часа и вероятно заради обремененото му съдебно минало прокуратурата ще настоява за неговия постоянен арест.
Първата си присъда за фатално блъснат човек дядото е изтърпял преди повече от 30 години, а впоследствие е съден и за втори инцидент, при който е наказан за причинена средна телесна повреда - термин, с който се определят тежки рани и счупвания. 
За последния трагичен случай от вторник Петко може да бъде осъден на затвор от 3 до 15 години. Когато бе издирен след няколко часа, беглецът заяви пред полицията, че не е усетил нищо. Според държавното обвинение обаче това съвсем не е така и той е подведен под отговорност за три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до фаталния край на чаканата 10 години Рая, както и за бягство от местопроизшествието
Дядото всекидневно работел на частно с камиона си. Пътувал до Русе, откъде товарил строителни материали и ги карал до Долапите. Тепърва предстои изготвянето на медицинска и автотехническа експертизи, които да посочат причините за кошмарния инцидент.
Засега се проверява и възможността бабата да е изпуснала внучето си. В същото време и шофьорът е карал безразсъдно и не се е съобразил с това, че приближава малко дете и трябва да е особено предпазлив.
Допълнителна тежест носи фактът, че камионът убиец е без технически преглед. Впрочем цялото му шофьорско досие показва, че е заобикалял правилата.  
Водачът има наложени 7 предишни наказания с наказателни постановления, които са за стар период и за нарушения неизползване на обезопасителен колан, без технически преглед и закъсняла регистрация, обясни ст.инспектор Стилиян Станев от Пътна полиция.
"Няколко пъти съм му казвала, той продължаваше и ето докъде стигнаха нещата. С този камион имах чувството, че беше магистрала. Аз имам две внучета, които ги стискам като обезумяла в ръцете си, за да не станат тези неща, защото носим страшна отговорност за децата. Тази баба не знам как ще се чувства занапред. Аз познавам много добре детето, бабата, дядото. Бабата тотално е срината. Аз видях тя как го прегръща, то вече беше... беше нещо ужасно", разказа пред Русе Медиа съседката Цанка Петрова и допълни, че всеки ден мъжът минавал покрай къщата й и винаги карал бързо.