72-годишният Петко Илиев не заслужава да лежи в затвора за убийството на влезлия да краде в лозето му рецидивист, реши окончателно състав на Върховния касационен съд /ВКС/. Вместо 5 години решетки, на колкото го наказа Апелативният съд във Велико Търново, пенсионерът бе осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок от последната възможна инстанция.
Дядо Петко бе изправен пред съда след нелеп инцидент заради поредно влизане в лозето му и кражба на грозде от него. След престъпния набег в имота му на 31 август 2017 година се стигна до смъртта на 6 пъти осъждания Петко Чакъров.
Старецът се разлютил, след като още с паркирането на старата си лада пред лозето видял, че отново някой тършува из него. Взел от багажника на колата ловната си пушка и тръгнал да се разправя с крадеца. Срещу него се оказал съименникът му с богато криминално досие, който носел две кофи с току-що набрано грозде. Между редовете останал съучастникът му, който решил да се скрие и да не се показва пред ядосания мъж. Рецидивистът обаче се опълчил на дядото, а кураж му дал ножа в ръката, с който допреди малко рязал чепки, както и това, че бил леко подпийнал. Дядо Петко го попитал дали е копал и пръскал лозето, че си позволява да влиза и да бере в него. Вместо разкаяния обаче, крадецът невъзмутимо продължил да приближава пенсионера, като ръсел заплахи как ще го убие и в един момент дистанцията между тях била толкова малка, че той опрял корема си в насочената пушка. В суматохата тя гръмнала и директно поразила рецидивиста. Дядо Петко се стреснал, веднага тръгнал да помага на застреления, като многократно го приканял да се качи в колата му, за да го откара до болницата. Така и станало, но въпреки това още същия ден рецидивистът починал, а възрастният мъж се раздели със спокойствието на старините си и бе обвинен в умишлено убийство.
На първа инстанция Окръжният съд в Русе прецени, че действително дядото е превишил пределите на неизбежната отбрана и заради уплаха и смущение е убил крадеца, но не умишлено. Затова го призна за виновен, но не му наложи наказание. Осъди го обаче на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за незаконно притежаваната ловна пушка с 4 патрона. Пълен обрат обаче последва на втора инстанция в Апелативния съд във Велико Търново, където прокуратурата оспори присъдата. Магистратите там прецениха, че дядо Петко заслужава 5 години затвор при общ режим. Последва обжалване пред Върховния съд, където обаче суровото наказание бе смекчено до условно. 
ВКС анализира основно детайлите около личността и поведението на предадения на съд пенсионер и не откри нито една причина той да бъде вкаран в затвора. Напротив -  посочено бе, че той е с байпас, приел е тежко случилото се и се е интересувал какво е състоянието на застреляния, а след като е починал, доброволно се е явил в полицията, предал е пушката и е разказал за нелепия инцидент.