Очаквано младият адвокат Иво Пазарджиев от ВМРО оглави Общинския съвет в Русе, след като с тайно гласуване спечели битката срещу Наталия Кръстева от ГЕРБ и ще ръководи местния парламент до 2023 година. Бюлетини пуснаха всички 51 общински съветници, като Пазарджиев получи подкрепата на 28 души. 16 гласа "за" събра Наталия Кръстева, а седем съветници пуснаха невалидни бюлетини - празни пликове или с повече от една бюлетина, което прави гласовете им недействителни. Това означава, че ГЕРБ, който има 15 мандата, остава в опозиция.
Все още не е ясно откъде са дошли празните пликове и невалидните бюлетини. Много е вероятно 6 от тях да са пуснати от СДС и Атака, съответно с 4 и 2 мандата. Разпределението на силите ще си проличи още на първата сесия, когато ще се наложи да се гласуват различни решения.
Няма да пожаля сили и средства да направя институцията общински съвет по-отворена към гражданите. Ще разчитам на конструктивен диалог и единение и няма да позволя да се уронва престижът на институцията, каза Пазарджиев минути след като бе избран за председател. 
Преди да се стигне до тази процедура новата власт положи задължителната клетва в присъствието на областния управител Галин Григоров, а свещеници отслужиха молебен. Направи впечатление отсъствието на митрополит Наум.
Клетва положиха новият кмет Пенчо Милков, кметовете на селата и всички 51 общински съветници, които обещаха да работят за благото на общината, като се ръководят от интересите на русенци и подписаха клетвени листове. Това се случи след като председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов обяви изборните резултати.
Веднага след това досегашният кмет Пламен Стоилов предаде символите на общината на новоизбрания Пенчо Милков. Стоилов подари на приемника си икона на Свети Георги и призова ускореното развитие на града да продължи. 
Днес е ден, в който се отваря нова страница в историята на Русе. Аз смятам, че сегашните и бъдещите поколения, когато четат тази и следващите страници, няма да съжаляват, а ще се гордеят с това, което се случва в нашия град, каза Стоилов. Той припомни, че преди осем години при встъпването в длъжност му е било трудно и тежко, но благодарение на получената голяма подкрепа от различни страни е направено така, че сега Русе да е съвсем различен, много по-хубав и по-добър за живеене.
Новият кмет Пенчо Милков пък откри символика в това, че кметовете и общинските съветници полагат клетва в деня, когато църквата почита чудотвореца свети Мина. 
Русе е общият ни дом, за който ние бяхме избрани да се грижим. Ние сме хора от 10 политически формации, всеки със своите убеждения, предразсъдъци, лична история и качества. Един пъстър състав, който тепърва ще кръстосва своите за и против. Залата на общинския съвет помни хиляди люти спорове, помни и решения, спуснати по партийна повеля или диктувани от частни интереси. Видели сме до какво води всичко това. Сега нека да видим какво ни обединява - това са доверието на русенци и отговорността, която ще носим за бъдещето на общината. Съгражданите ни ясно заявиха, че искат промяна. Вярвам, че ще осъзнаем ролята си и ви призовавам да се водим от четири принципа в следващите 4 години: единение, компетентност, прозрачност и почтеност. От моя страна имате протегната ръка. Нека бъдем съмишленици, защото обичаме Русе, каза Пенчо Милков. 
По традиция заседанието беше водено от най-възрастния общински съветник Тодор Койнов. Политическите групи в Общинския съвет декларираха, че ще работят конструктивно, честно и отговорно в името на просперитета на Русе, за надграждане на направеното до момента и за превръщането на Русе в северната столица на България.