Стъклената будка на бул. „Липник“ до църквата „Св. Архангел Михаил“ ще бъде съборена, а с нея ще си отиде още една легенда на Русе. Както е известно, тази спирка е точно копие на онази, която старите русенци помнят срещу Съдебната палата допреди площадът да се превърне в пешеходна зона.
Тези дни собственикът на нейната реплика на бул. „Липник“ Веселин Ставров е получил писмо да я събори и на 27 февруари в 10 часа да предаде разчистения терен на Общината. Причината за втората гибел на Стъклената будка е концесията на спирките. И този терен като останалите трябва да се предаде на концесионера.  
Направо не зная какво да правя, сърце не ми дава да я съборя, да не говорим, че с нейния край идва и краят на моя бизнес, заяви пред „Утро“ Веселин Ставров. Разказва, че от 20 години разработва това място, а в Стъклената будка е вложил всички пари от свое наследство. Не ми остава нищо друго освен и аз да нарамя куфарите и да търся спасение в чужбина, споделя вече бившият наемател на Общината.
Договорът му за ползване на терена е изтекъл на 17 февруари тази година. Той е възмутен, че местната власт така и не е намерила начин да спаси емблематичната спирка. И се пита защо поне тя не е била изключена от концесията.
От Общината му предлагат да си избере друго място, където да премести Стъклената будка или пък да участва на търг, за да наеме спирката на бул. „Скобелев“, близо до Математическата гимназия, коята не е включена в концесията. До това решение стигнала комисията, която се зае да умува как да реши казуса.
Директорът на общинската собственост Нели Миткова обясни, че 10 спирки не влезли в концесията, защото когато тя се подготвяла, те били отдадени под наем на „Рекламна мрежа 5“, а след като договорът изтекъл, фирмата ги дарила на Общината. Миткова е категорична, че няма начин Ставров да остане на бул. „Липник“, защото концесионерът е в правото си да получи терена, в противен случай ще съди Общината. Тя отбеляза, че фирмата достатъчно дълго е изчакала петното да се освободи.
Единственият начин Ставров да си запази спирката на „Липник“ била тя да бъде изключена от концесията, само че този шанс бил пропуснат. Миткова напомни, че за това вина носи предишната кметска администрация. Ние просто продължихме вече започналата процедура, уточни тя.
Веселин Ставров обаче не е съгласен с предложението, което сега му правят. Още не съм ходил да видя мястото, което ми предлагат, но то със сигурност не е атрактивно от търговска гледна точка, казва той. Освен това Стъклената будка не била преместваем обект, а нормален строеж. Не е възможно да я преместя, тя може единствено да се събори, а това е грях към историята на Русе, обяснява още човекът.
Освен всичките други проблеми сега над Веселин Ставров виси и финансово задължение. С писмото, което е получил, Общината търси от него 1312 лева неплатени наеми. Тези пари са се натрупали не по моя вина, имаше период, в който внасях наеми, а те ми ги връщаха, казва той. За капак на всичко през 2012 година бил подлъган да сключи договор за наем с концесионера за срок от 3 години. Тъй се надявал да спаси бизнеса и спирката, но се оказал излъган. След 3-4 месеца се оказало, че това е неправомерно, защото земята не е на частната фирма, а общинска. Договорът бил прекратен, но 1600 лева останали у концесионера. Сега не само че няма кой да ми върне тези пари, но и съм длъжник с 1300 лева, които ако не погася, ще бъда осъден, обобщава тъжната ситуация Веселин Ставров. Казва, че още не е решил как да действа, тъй като ще се съветва с юристи. Възмущава се обаче, че в България има хляб само за големите играчи.