Мухълът по стените в детското отделение на болницата в Русе превзема все повече помещения, а в едно от крилата спорите му се усещат дори във въздуха. Това е положението от години и е трудно да се повярва, че именно в тези пространства се лекуват най-малките граждани на областта.
Традиционният отговор „пари няма“ е напълно валиден и тук, тъй като от Министерството на здравеопазването вече четвърти месец не дават нито пари, нито обяснение защо в Русе няма инвестиции точно за Детското. Вместо това изпращат писмо, с което надлежно обясняват колко много средства са вложени в МБАЛ-Русе през последните 10 години. Действително звучи респектиращо, че „за периода 2003 - 2012 г. болницата е получила целеви средства за капиталови разходи в размер на 15 423 907 лв.“, както пише в документа от министерството, изпратен до медиите. В този период приоритет за болницата е било завършването на АГ-комплекса и преместването в новата сграда. Там са инвестирани 7 600 000 лв.
В писмото обаче се твърди, че за детското отделение само през миналата година са осигурявани на два пъти пари за капиталови разходи и те сумарно са 250 000 лева. С тези пари направихме ремонт на покрива на сградата, тъй като всеки стопанин би започнал битката с мухъла оттам, откъдето той идва, обясни изпълнителният директор д-р Владин Петров. Тъй като площта на покрива е огромна и обхваща цялата сграда, всички заложени средства са вложени там и никъде другаде по отделението за лечение на малки деца. Иначе ремонтът е направен по всички стандарти - подменени са керемидите, поставена е минерална вата, направена е замазка и са вложени материали, които да повишат енергийната ефективност на сградата, пояснява д-р Петров.
През миналата година още се заговори, че Педиатрията ще бъде преместена на 9 етаж на Хирургическия блок, бяхме сигурни, че за приспособяването на тамошните помещения ще са нужни много по-малко средства, затова и не настоявахме за помощ, обясни д-р Ева Цонкова, началник на детското отделение. Всъщност делата, които се водят между МБАЛ-Русе и Комплексния онкологичен център за собствеността на прословутия девети етаж, са причината за забавянето на това преместване в необозримо бъдеще. На 5 февруари се гледа последното дело във Велико Търново и едва след месец ще стане ясно какво е становището на съда, поясни директорът д-р Петров. Той вече е направил разчет, според който цялостен ремонт на старото помещение би струвал 240 000 лева, а на етажа в болницата - 200 000.
Преди да стане ясно дали и кога ще се мести детското отделение, персоналът и болните са принудени да търпят мизерията и влагата, която със сигурност не помага на лечението на децата.
Тъй като все пак не може да се остави всичко така, ръководството на болницата е поискало през ноември миналата година въпросните 200 000 лева за ремонт на детското и други 120 000 за медицинско оборудване на отделението по неонатология. От последните пари може и да се лишим, ще се справим, но за жалост още нямам отговор дали изобщо ще ни се дадат тези 200 хиляди или не, казва директорът д-р Петров. Всъщност парите за Неонатология били нужни за нови кувьози, в които ще се настанят бебетата от вече закрития дом „Майка и дете“. Там разполагат с осем, но никой от министерството не казва дали можем да ги вземем и какво ще се случи с тях, след като в дома няма вече такива малки пациенти, обяснява болничният шеф.
Единствения сектор, в който засега няма нужда от капиталови вложения, е АГ-комплексът. Във всички останали сгради и помещения на МБАЛ-Русе има проблеми, които изискват държавата да се намеси в интерес на пациентите и лекарите, които вместо да внимават за диагнози и лекарства, са принудени да търсят дарения от приятели и организации за козметични поправки по стените.