За мен оценката на хората е това, което получавам в ежедневните си срещи с тях, особено сега. Винаги съм бил от този тип кметове, които са близо до хората, които прегръщат възрастните, които винаги помагат. Винаги съм си вдигал телефона, имам 9000 номера - това са граждани, на които съм вдигал и на които съм решавал проблеми. Някои бързо забравят, други помнят. Това, което аз знам, е, че когато някой ти е помогнал, трудно забравяш, че ти е помогнал, така че времето ще покаже, каза действащият кмет Пламен Стоилов на пресконференция вчера, на която направи отчет за двата изминали мандата. Той отбеляза, че с екипа са преценили, че правилният момент за обобщение за свършеното през последните осем години е след изборите.
За осем години има изпълнени 422 обекта, които доведоха до видима промяна в средата на живот, посочи Стоилов.  
Няма безгрешни хора, имам много грешки. Ако трябва да кажа за кое съжалявам най-много, това, е, че не можах да помогна на всички хора, които са искали да получат подкрепа. Лична грешка е това, че носих прекалено много хора на гърба си, които не заслужаваха моето доверие, а аз им вярвах. Така че ще посъветвам новия кмет да не бъде толкова доверчив, да си пази гърба и да внимава с екипа, каза Стоилов. 
Той подчерта, че за него властта никога не е била самоцел, както и че няма вечни кметове. 
Категорично заявявам подкрепата и признателността си на лидера на партията Бойко Борисов. Това, което постигнах, не би се случило без неговото доверие. Винаги съм имал неговата подкрепа при всички обстоятелства и благодарение на тази подкрепа бях две години областен управител. Аз през цялото време съм работил в пълен обем и с максимална енергия и гледам с открито лице хората. Тези десет години ми костваха твърде много. Дали е можело да бъде направено нещо друго, защо се е формирало такова мнение в ръководството, може да попитате други хора. Не съжалявам за това, което се случи, може би е за добро, коментира Стоилов във връзка с трусовете в ГЕРБ от лятото насам. 
Оставяме една изключително подредена и обезпечена община, което дава възможност да се работи с висок темп, посочи кметът, като подчерта, че от 2011 има 65% ръст в бюджета.
Стоилов увери, че всички трудности с проектите са преодолени и няма никакви рискове, като открои и част от проектите, които Пенчо Милков ще наследи. В ход е обществената поръчка за доставката на 20 нови електробуса и 15 тролейбуса, като Стоилов посочи, че при добра работа на новия екип тези транспортни средства могат да бъдат пуснати в експлоатация през май за празника на града. Предстои да бъде сключен договорът за ремонта на бул."Трети март" и Сарайския мост, като се очаква работата да започне в началото на март. Осигурени са средства за модернизацията на ВиК мрежата и изграждането на канализация в Средна кула и Долапите, като и там се предвижда строителните дейности да стартират през пролетта. Даден е старт на обновяването на уличното осветление. В ход е и процедурата за изграждането на спортната зала в училище "Васил Левски", за която има готов проект за модерен закрит басейн.
Стоилов каза още, че ако новият кмет иска съвет, фондацията "Русе-град на свободния дух" трябва да се запази. Тя събира всичко, което прави русенци по-различни и по-горди, допълни той. 
Що се отнася до спекулациите за участие на зам.-кмета Страхил Карапчански в екипа на новия кмет, той категорично отрече. 
"Вчера съм подал заявление за освобождаване и утре /днес/ ще бъде последният ми работен ден. Благодаря на г-н Стоилов, че на 27 години ми гласува доверие и ми даде шанс да бъда част от неговия екип и да дам своя принос за изпълнение на управленската програма. Аз искрено вярвам в ценности като солидарността, като екипността и считам, че това е единственият правилен ход, който мога да предприема. Идвайки с него в този екип, да си тръгна с него", заяви Карапчански. 
Той ще продължи да преподава в Русенския университет, предстои му и специализация в Париж в Академията за висши държавни служители във Франция, след като е бил одобрен за държавна стипендия на френското правителство.
Останалите зам.-кметове също са подали заявления за освобождаване в понеделник и днес ще е последният им работен ден.