Оставките си депозираха вчера общинските ръководители на ГЕРБ в Русе и Ветово Росен Даскалов и Андриан Райков. Решението им произтичало от резултатите от изборите в двете общини, където партията се представи зле.
Депозираните заявления са един морален акт заради претърпените загуби на изборите в двете общини. Предстои в четвъртък те да бъдат разгледани на среща на Изпълнителната комисия, потвърди за "Утро" областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев, който е и член на самата Изпълнителна комисия.
Той категорично отказа да коментира вероятните нови лица, които ще заемат ръководните партийни постове, тъй като все още Даскалов и Райков не са освободени. Отклони и всякакви въпроси около евентуално негово отстраняване от поста на областен координатор, като заяви, че единствено може да потвърди за двете подадени оставки.
Имам бизнес, с който ще продължа да се занимавам, заяви пред "Утро" Росен Даскалов, като подчерта, че трите месеца в активната политика са му се отразили много добре. Той бе назначен за общински лидер на ГЕРБ на 31 юли, след като на 12 юли Пламен Стоилов поиска да бъде освободен от ръководния пост покрай снетото от него доверие и неиздигането му за нов кметски мандат.
Научих много неща. Не се чувствам нито опетнен, нито омърсен. В спорта съм се нагледал на много лоши неща, коментира Даскалов и посочи, че единствените усетени негативи са дошли от тролове и безпочвени злонамерени коментари в интернет. Изтъкна още, че винаги е заставал зад общественополезни каузи, за да може да върви към развитие и промяна в положителен аспект, вместо да недоволства пасивно.
Самият Райков предпочете да не говори за решението си, като посочи, че финалната дума е на Изпълнителната комисия на партията.