Близо 300 производители на плодове и зеленчуци от цялата страна блокираха вчера следобед за кратко кръстовището пред Дунав мост. В знак на протест срещу разпределението на средствата по ковид мерките между отделните сектори в земеделието, те демонстративно изсипаха щайги с ябълки и круши, за да покажат какво е отношението на държавата към техния труд.
Според земеделските производители предложението на земеделското министерство обрича бранша на фалити. Много от ангажираните в производството на плодове и зеленчуци се отказват от бизнеса си, тъй като не могат да се справят финансово.
„Ние очакваме тая година производителите да не могат да завършат сезона, защото всички горива, всички препарати за растителна защита са на изключително високи цени и ако не получим финансиране от минимум 150 лв. на декар, ние не можем да оцелеем този сезон“, каза Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.
Протестиращите настояват в техния бранш помощта да е 50:50, а не 60:40. И не са съгласни да научават за намеренията на министерството относно сектора им постфактум, без да са правени консултации с бизнеса.
„Държавата трябва да реши дали ще подпомага секторите, които произвеждат храна, или ще подпомагаме другите производители. Ние се борим в един бюджет с големите площи от лозя и с розите. И да ни дадат само 40 процента от бюджета на плодове и зеленчуци, за нас това е обидно“, каза Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз:
Ако от земеделското министерство не се вслушат в исканията им, производителите ще настояват и за оставки.