Жилищното строителство в Русенско продължава да крета със забавящи се темпове, като остава много далеч от нивата преди десетина години, показват данните на националната статистика. За периода януари-септември е започнато строителството на едва 40 сгради - с 20 на сто по-малко отколкото през същия период на 2018 г. Жилищата в тях са 152, в сравнение с 239 година по-рано или намалението е с една трета. През цялата минала година бе започнато строителството на 70 сгради с 330 жилища в тях.
Това изоставане най-вероятно ще се компенсира през следващите месеци, за което говорят данните за издадените разрешителни за строеж. През последното тримесечие са издадени документи за 34 сгради със 119 жилища - почти двойно повече отколкото за същия период на миналата година. И дори всички те да започнат навреме, вероятно тази година ще имаме доста по-малко нови жилища на пазара. По закон, строителството трябва да започне в тригодишен срок от издаване на разрешителното, в противен случай то губи силата си.
Темповете обаче не впечатляват и очевидно строителните предприемачи не възнамеряват да ни залеят с нови апартаменти. Тези около 300 нови жилища, строящи се в областта годишно, представляват под половин процент от общия брой в областта. С тези темпове сградният фонд би се обновил за повече от 200 години, така че по всичко изглежда, че ще продължим да обитаваме стари апартаменти още доста време. От друга страна, хората, които могат да си позволят да закупят ново жилище, съвсем не са толкова много. А при продължаващо намаляване на населението е ясно, че кандидатите за нови домове няма да се увеличават.