Русенският производител на чорапи "Делта текстил" ще строи фотоволтаична централа, която ще осигурява електроенергия за собствените нужди на предприятието, съобщиха от компанията. Инсталацията ще бъде изградена от дружество "ЧЕЗ ЕСКО България" и ще има мощност 195 kWp. Планира се тя да влезе в експлоатация до месец април 2020 г. Полезният живот на оборудването е 25 години, а срокът за възвращаемост на инвестцията е 7 години.
До момента русенската фирма купува електрическа енергия на свободен пазар чрез "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД. Моделът на ЕСКО компаниите "ЧЕЗ ЕСКО България" позволява да се инвестира в енергийно спестяващи технологии без да се влагат никакви собствени средства. ЕСКО компанията осигурява цялостното енергийно решение - анализ на енергийните нужди, оптимално решение, финансиране (ако е необходимо), реализация и пускане в експлоатация. А инвестицията се изплаща от намалените разходи за електроенергия.
"Вярваме, че разширяването на сътрудничеството с нашия доставчик на електрическа енергия е още едно доказателство за развитието на "Делта Текстил" като устойчива "зелена" компания", заяви Игал Херетц, прокурист на компанията.
"Делта Текстил - България" ЕООД е част от израелската "Делта Галиа Индъстрийз" - компания с оборот 1,5 милиарда долара годишно. Русенската фирма произвежда чорапи на световно известни марки, като Nike, Wilson, Converse, Mak&Spencer, Hema и др.