Навръх 50-годишнината от първото пренесено в интернет съобщение българският мобилен оператор Vivacom демонстрира възможностите на своята 5G мрежа. Така телекомът официално се присъедини към своите конкуренти A1 и Telenor, които също тестваха мрежи от пето поколение. Разликата обаче е, че Vivacom извършва своите експерименти в реално изградена мрежа, стана ясно по време на събитие днес.

„Това не е просто демонстрация на една виртуална мрежа, не са лабораторни условия. Това са реалните възможности на нашата 5G мрежа“, изтъкна главният изпълнителен директор на компанията, Атанас Добрев. Демонстрациите, обясни той, се случват на базата на оборудване, което е реално интегрирано в мрежата.

Радослав Златков, технически директор на Vivacom, разказа, че телекомът се подготвя от години за пускането на 5G мрежата. „Сега използваме реалната опорна мрежа, затова и се забавихме с демонстрацията“, коментира той и поясни, че има направен ъпгрейд на софтуера, така че „да сме напълно готови за 5G“.
Тестовете се извършват на временно предоставен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) спектър от 3.5 GHz при честоти от 100 MHz.

За своите мрежи от ново поколение Vivacom използва всички водещи доставчици на оборудване. „Huawei е в радио частта, в преносната мрежа използваме Cisco за IP пренос, в опорната мрежа ползваме Nokia и Ericsson“, добави Радослав Златков. „Технологично сме готови и можем да стартираме комерсиална 5G мрежа, когато имаме честотен ресурс“, каза още той.

Председателят на КРС Иван Димитров каза, че очаква през първото полугодие на следващата година лицензиите вече да бъдат постоянни. По-рано тази година регулаторът започна да издава временни разрешителни, така че мобилните оператори да имат възможност да тестват 5G мрежите си.
Освен липсата на свободни честоти, другата бариера пред операторите е високата цена на лицензиите, която е допълнителна финансова тежест, добавена към и без това значителните инвестиции за изграждане на мрежи от ново поколение.

В тази връзка държавата планира да помогне за развитието на сектора. „Ще намалим тарифите за радиочестотен спектър, както и административната тежест за разполагане на базови станции“, обяви транспортният министър Росен Желязков. Той подчерта, че стъпката не се прави, за да се подпомогнат конкретно мобилните оператори, а по-скоро да се стимулира цялостният процес на дигитализация.

„5G не е по-доброто 4G, както 4G беше по-доброто 3G. 5G е нещо напълно различно“, подчерта той. Очаква се мрежите от следващо поколение да отворят вратите пред нови индустрии, като автономните превозни средства, „умните“ градове и домове, телемедицината и т.н.